Omega 3-6 esszenciális zsírsavak

2017.nov.13.
Írta: jandro Szólj hozzá!

Omega 3-6 aránya

A változatos étrend nagy valószínűséggel minden tápanyaghoz hozzájuttatja a szervezetünket. Azonban az értékes zsírsavak csak nagyon kevés természetes élelmiszerben fordulnak elő, melyek nem szerepelnek mindennap a magyar gasztronómia palettáján.

Ha nem viszünk be mindennap Omega 3 zsírsavakat, akkor felborul a szervezetben az Omega 3 és az Omega 6 zsírsavak aránya.

A hal olajokban, főképpen a csukamájolajban, a tőkehalmáj krémben közvetlenül van az Omega-3. Magyar halakban nincs Omega-3 zsírsav, kivéve a behonosított növényevő halat, a busát. A busa húsa kiváló Omega 3 forrás, de megveheti Busa cseppek formájában is.

halolajomega.jpg

Az agy akkor működik jól, ha naponta elegendő mennyiségű Omega 3 zsírsav jut a szervezetbe. Az agy irányítja az immunrendszert, idegrendszert, méregtelenítő folyamatokat, gondolkodást, beleértve a pozitív gondolkodást is, vagyis egész testünket, egész szervezetünket.

Az Omega 3 főzéskor károsodik, csak hidegen sajtolt formában alkalmas a fogyasztásra. Szervezetünkben az Omega-3 zsírsavak közreműködnek létfontosságú vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok előállításában is.

Némely prosztaglandinok arra is képesek, hogy halomra pusztítsák az emlő-, tüdő- és prosztatarák-sejteket. Az Omega-3 zsíroknak a rákgyógyászatban így potenciális klinikai hasznuk is van. Az Omega-6 zsírsavak a szervezet bizonyos funkcióihoz elengedhetetlenek, ha az arányuk túl nagy az Omega-3 zsírsavakhoz képest, gyulladáskeltő prosztaglandinokat is létrehoznak, melyek elősegítik a rákos daganatok kialakulását és növekedését.

Az Omega-3 zsírok az alfa-linolénsav viszont az Omega-6 effajta hatását féken tartják. A rák elleni optimális ellenálló képességhez, jóval több Omega-3-at, mint Omega-6-ot kell nap, mint nap bevinni a szervezetbe táplálék, vagy táplálékkiegészítő formában.

Omega 3-6 zsírsavak szerepe és forrásai

A zsírsavak az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok és olajok termékei. A telítetlen zsírsavakat, néhány kivételtől eltekintve a szervezet nem tudja előállítani, ezért a napi szükséglet biztosításához nélkülözhetetlen a táplálék formájában történő bevitelük.

Ezek a zsírsavak az emberiség táplálkozásában mindig is jelen voltak. Nagy mennyiségben a tengeri halakban fordulnak elő, az édesvízi halfajtákban nem találhatók meg.

lazacomega3.jpg

Az omega 3 zsírsavak a kismamákban segítik a magzat fejlődését, csökkentik a koraszülés előfordulását. A csecsemőkben a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakulásában van fontos szerepük.

Részt vesznek a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében,az idegrendszer és sejthártyák felépítésében és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk ismert.

A lenmag használata a modern táplálkozásban kiemelkedő, a legtisztább és legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazza, amire az emberi szervezetnek szüksége lehet.

A tejzsír, növényi olajok és zsírok, hús és hústermékek, kenyér, gabonafélék, burgonya, zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak esszenciális zsírsavakat.

Omega 3 - 6 szerepe a szervezetben

Két esszenciális zsírsavról beszélünk a leggyakrabban, szerkezetükben és a szervezetünkben betöltött szerepükben is különböznek egymástól, linolsav az omega 6 zsírsavak és alfa linolénsav omega 3 zsírsavak.

Fontos szerepet töltenek be a testet alkotó sejtek felépítésében és működésében. Az esszenciális zsírsavak egyik fő komponensei a sejtmembránnak. Az emberi szervezet nap mint nap megújítja sejtjeit, minden nap szükségünk van esszenciális zsírokra.

Elengedhetetlenek az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és különböző hormonális folyamatokhoz.

A két esszenciális zsírsav bioaktív származékaik különböző módon befolyásolják az erek tónusát, ellentétes a véralvadásra és a gyulladásos folyamatokra kifejtett hatásuk. Az egyensúlyt a szervezet megfelelő működéséhez a két esszenciális zsírsav bevitelének megfelelő mennyisége és aránya biztosítja.

Étrendünk esszenciális zsírsav tartalma akkor optimális, ha az omega 3 zsírsavak fedezik az energiaszükségletünk minimum 0,2 százalékát, az omega 6 zsírsavak pedig minimum az 1 százalékát.

Az omega 3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van, ami segít az egészségünk megőrzésében.

Szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztanlandinok képzésében és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert. Részt vesznek az idegrendszer és a sejthártyák felépítésében.

terhes_fogyas.jpg

Segíti a magzat fejlődését a kismamákban, csökkenti a koraszülés kockázatát. A csecsemőkben a megfelelő látásélesség és a szellemi fejlődés kialakításában van szerepe.

Pozitív táplálkozástani hatása van, az aktív életmódot folytatók gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket,hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését.

Megőrzik az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkentik a gyulladásokat, és hidratáltan tartják a szöveteket. Az ingerületátvitel támogatásával segítik elő agyműködésünket. Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok. A koleszterin és trigliceridszint csökkentésével járulnak hozzá a szív- és érrendszer egészségéhez.

Mikor optimális étrendünk esszenciális zsírsav tartalma?

Két esszenciális zsírsavról beszélünk a leggyakrabban, szerkezetükben és a szervezetünkben betöltött szerepükben is különböznek egymástól, linolsav az omega 6 zsírsavak és alfa linolénsav omega 3 zsírsavak.

Fontos szerepet töltenek be a testet alkotó sejtek felépítésében és működésében. Az esszencális zsírsavak egyik fő komponensei a sejtmembránnak. Az emberi szervezet nap mint nap megújítja sejtjeit, minden nap szükségünk van esszenciális zsírokra.

omega_3_mentalis_egeszseg.jpg

Elengedhetetlenek az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és különböző hormonális folyamatokhoz.

A két esszenciális zsírsav bioaktív származékaik különböző módon befolyásolják az erek tónusát, ellentétes a véralvadásra és a gyulladásos folyamatokra kifejtett hatásuk.Az egyensúlyt a szervezet megfelelő működéséhez a két esszenciális zsírsav bevitelének megfelelő mennyisége és aránya biztosítja.

Étrendünk esszenciális zsírsav tartalma akkor optimális, ha az omega 3 zsírsavak fedezik az energiaszükségletünk minimum 0,2 százalékát, az omega 6 zsírsavak pedig minimum az 1 százalékát.

Omega 3-6 zsírsavak aránya

A zsírsejtek titkos ösztrogének, pár plusz kiló nagy pusztítást végezhet a hormonrendszerben, különböző betegségekhez és egészségügyi kockázatokhoz vezethet.

Nem minden zsír káros, az esszenciális zsírsavak a hormon termelésünk alapját jelentik, és számos létfontosságú biokémiai folyamathoz nélkülözhetetlenek. Az esszenciális zsírsavak közül az omega 3-6 telítetlen zsírsavak aránya nagy jelentőséggel bír.

omega_3-6_1.jpg

A omega 3 elnevezés a zsírsavak egy egész családjára utal. A növényekben található omega 3 zsírsav a leggyakrabban alfa linolénsavat tartalmaz, amely biológiailag kevésbé aktív, ahhoz, hogy előnyös hatást érjünk el vele, szervezetünknek át kell alakítania más omega 3 zsírsavakká, mint az EPA és a DHA, ez a folyamat nem hatékony, csupán csak kis részét képes átalakítani a szervezetünk.

Érdemes több omega 3 zsírsavat ennünk, akár természetes, akár kiegészítő termékek formájában, mert szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz.

Omega 3 és omega 6 egyensúly előnyei

Az omega zsírsavak létfontosságúak a szervezet számára, kultúránk rengeteg omega 6-t fogyaszt, omega 3-t alig. Ez a felborult egyensúlyi helyzet a krónikus betegségek melegágya. Az esszenciális zsírsavak az omega 3, és omega 6, melyek minden sejt számára esszenciálisak és kritikus szerepet játszanak az immun, a szív és ér, az idegrendszer működésében.

paleo53.jpg

Az omega 3 és omega 6 egyensúly következtében, rögösödésre kevésbé hajlamos a vér, így kevesebb lesz a stroke és a szívroham. A kipihent érrendszer támogatja a szervek és a szövetek jobb vérellátását az öngyógyulás és energetizálás érdekében, és alacsonyabb lesz a vérnyomás. A szabályosan működő immunrendszernek köszönhetően kevesebb lesz az asztma, ekcéma, övsömör, allergia, candida és rákos megbetegedés. A gyulladásokat egészséges szinten tartja, csökkenti az ízületi gyulladásból származó fájdalmakat.

Omega 3-6 egyensúly

Szervezetünk alkotórészeinek helyes és megfelelő funkcionálásához akár csak a vitaminokat, ásványi anyagokat, telítetlen zsírsavakat is kell fogyasztanunk a mindennapi étkezések során. A telítetlen zsírsavaknak lényeges befolyása van a testünk állóképességére és az általános egészségi állapotunkra.

Az igény jelentősen megnő az omega 3-6 zsírsav összetevőkre nehéz fizikai tevékenység esetén, amit csak egy jól kiegyensúlyozott étrenddel lehet biztosítani, és megfelelő mennyiségben tartalmazza a "jó zsírokat".

Ha korlátozzuk a mindennapos étkezésből származó zsírfogyasztást, akkor az omega 3-6 zsírsavak hiánya miatt lényeges fizikai teljesítmény csökkenés lehet.

belso_harmonia.jpgAz Omega 3-6 zsírsavak segítik az izomszövet növekedését, hozzájárulnak a magas energiaszint fenntartásához, a zsírszövet csökkenéshez, antioxidáns tevékenységhez, immunrendszer működéséhez, a porcok és ízületi kapcsolódásokhoz, és a test regenerációjának felgyorsításához.

Olyan olajkeveréket válasszunk ami optimális arányban tartalmazza az omega 3-6 zsírsavakat, a 2:1 arány a megfelelő az egészség szempontjából, és csak hidegen préselt olajakból készüljön.

Az Omega 3 / Omega 6 olajkeverék egyensúly

Az Omega 3 / Omega 6 olajkeverék egyensúly

Ezek a zsirsavak létfontosságú elemek az egészséges élethez Az Omega 3 / Omega 6 egyensúly   Szívbetegségek, rák, ízületi gyulladás, kettestípusú cukorbetegség, depresszió és bipoláris zavar, Alzheimer kór, immunbetegségek és asztma – mi bennük a közös? Mindezen betegségek estében az Omega 3-6 létfontosságú szerepet játszik

 Ez az egyensúly olyan ritkán van meg kultúránkban, hogy manapság az a normális, ha nem vagyunk egyensúlyban! Az eredmény? Minden második ember rákot kaphat, minden 85 év feletti ember Alzheimer kórban szenved, a szív és érrendszeri megbetegedések vezető halálokká váltak, az asztma előfordulása drámai mértékben növekszik, és a kettestípusú diabétesz előfordulási aránya a számítások szerint megkétszereződhet az elkövetkező 20 évben.

omega-3-hal.jpg

Mi az Omega 3 / Omega 6 egyensúly?

Az Omega zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében egy vagy két kettős kötés található. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a testünkben. Az Omega 3 zsírsav kettős kötése a harmadik helyen, míg az Omega 6-é a hatodik helyen található. Habár mind két típusú Omega zsírsav létfontosságú a szervezet számára, kultúránk rengeteg Omega 6-ot fogyaszt, Omega 3-at viszont alig. Ez a felborult egyensúlyi helyzet a krónikus betegségek melegágya.

Az Omega zsírok és a gyulladások

A testünkben található zsírok egy eicosanoid névre hallgató vegyületcsoport előfutárai. Az eicosanoidok rövid életű vegyületek, melyek a sejtek közötti információcsere biokémiai megfelelői. Ezek a vegyületek két nagy csoportra oszthatók, "jó" eicosanoidokra és "rossz" eicosaniodokra. Az Omega 3 zsírok egészséges mennyisége a "jó" eicosanoidok irányába, ezek hiánya, illetve a túlzott Omega 6 bevitel pedig az ellenkező irányba billenti a mérleget.

A "jó" eicosanoidok a következő előnyöket jelentik:

Rögösödésre kevésbé hajlamos vér — kevesebb stroke és szívroham

Kipihent érrendszer — a szervek és a szövetek jobb vérellátása az öngyógyulás és energetizálás érdekében, valamint alacsonyabb vérnyomás

Szabályosan működő immunrendszer — kevesebb asztma, ekcéma, övsömör, allergia, candida és rákos megbetegedés,

A gyulladásokat egészséges szinten tartja — csökkenti az ízületi gyulladásból származó fájdalmat

A "rossz" eicosanoidok ide vezethetnek:

  • ·  A szívbetegségek, és a stroke kialakulásának magasabb kockázata
  • ·Gyengítik az immunrendszert, növelve ezzel a betegségek és a rák kialakulásának kockázatát
  • ·Erősítik a gyulladásokat — atopikus rendellenességek, allergiák, asztma, ekcéma, autoimmun betegségek, mint például multiplex sclerosis.

 Kellemetlen gyulladások, Omega 3, koleszterin és szívbetegségek

A “rossz" gyulladások gyakran előfordulhatnak a szervezetben anélkül, hogy tudomásunk lenne róla. Ez az ún. "csendes" gyulladás az alapja napjaink legtöbb betegségének. A csendes gyulladás a vérerek gyengítésén keresztül hajlamosít a szívizom-megbetegedésekre. A véredények kijavítása érdekében a máj koleszterint termel, amely az erek "sebtapasza". Félreértelmezések miatt általában a koleszterint (a reakciót) kezelik, mintsem az annak termelését kiváltó gyulladást (az okot). Egy, az "Archives of Internal Medicine" című folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint az Omega 3 táplálék-kiegészítéssel 23 %-os halálozási arány-csökkenést értek el, míg a hagyományos gyógyszerek csak 13 %-os arányt produkáltak. A hosszan tartó csendes gyulladás ellen a szervezet egy másik, természetes gyulladáscsökkentőt, kortizolt is termel.

A kortizol és a gyulladások A kortizol remekül működik rövidtávú gyulladások enyhítésében és megszüntetésében (pl. fertőzések), de hosszú távú termelődése rombolást okoz a szervezetben. A kortizol csökkenti a szervezet sejtjeinek érzékenységét az inzulinfelvételhez, amely a cukor felszívódását segíti elő a sejtekben. Az eredmény inzulin-rezisztencia kialakulása, — amely az egyik összetevője a metabolikus X szindrómának, és előidézője a kettes típusú diabétesznek. A hosszú távú kortizoltermelés arra készteti a szervezetet, hogy zsírt raktározzon a hasban. A legegyszerűbb módon úgy győződhetünk meg a túlzott kortizoltermelésről saját szervezetünkben, ha belenézünk a tükörbe. Amennyiben a hasunk nagyobb, mint a fenekünk, nagy a valószínűsége, hogy túl sok kortizol termelődik szervezetünkben. Számos tanulmány mutatja, hogy ez az egyszerű teszt jobb, mint bármilyen vérvizsgálat a cukorbetegség és a szívbetegségek előrejelzésében!

Az Omega 3 és a rák Mint fentebb említettük, az Omega 3 zsírok szabályozzák az immunrendszer működését, és azok hiánya elnyomja azt. A rák az immunrendszer nem megfelelő működéséből kialakuló betegség. Mindenkinek a szervezetében termelődnek rákos sejtek (naponta ezrével), az egészséges immunrendszer azonban képes megjelölni, és később elpusztítani ezeket. A rosszul működő immunrendszer azonban lehetővé teszi, hogy ezek a sejtek ellenőrizetlenül szaporodásnak induljanak. A “rossz" eicosanoidok tulajdonképpen részt vesznek abban a folyamatban, melyet “neovascularizációnak" hívunk – ez egy olyan folyamat, mely során a szervezet új véredényeket növeszt, hogy táplálni tudja a rákos sejteket!

Több tanulmány is kimutatta, hogy a halakban található DHA nevű Omega 3 zsírsav mérgező a rákos sejtek számára. Más kutatások azt igazolták, hogy azon nők körében, akiknek a szervezetében a legmagasabb a DHA mennyisége, a mellrák 69 %-al csökkent!

 Ugyanakkor egyre növekszik a rákos megbetegedések száma azok körében, akiknek az étrendjében túl sok az Omega 6. A sült krumpli például igen magas Omega 6 és transzzsírsav tartalommal rendelkezik, (ez utóbbiak valóban igen ártalmasak). Egy, az "International Journal of Cancer" című tudományos folyóiratban nemrég publikált tanulmány kimutatta, hogy minden, egy óvodás korú kislány által hetente egyszer fogyasztott sült krumpli adag 27 %-al növelte a mellrák későbbi kialakulásának kockázatát!!!

Az Omegák és a hormonális hatékonyság A hormonok, és az idegi ingerületek átvivői “kémiai hírvivők" amelyek lehetővé teszik a kommunikációt szervezetünk több trillió sejtje között. Ezen kémiai hírvivők receptorai a minden egyes sejtet körülvevő membránon belül "lebegnek". Ezeket a "lebegő" receptorokat úgy tekinthetjük, mint kulcslyukakat, melyekben a megfelelő kulcs (kémiai hírvivő) változást idéz elő a sejten belül. Hogy a receptorok jól működjenek, a sejtmembránnak nagyon rugalmasnak és cseppfolyósnak kell lennie. A megfelelő cseppfolyóssághoz, és ezáltal a megfelelő kommunikációhoz elengedhetetlen az Omega 3 zsírsav jelenléte. Ha nincs elegendő Omega 3 a szervezetben, a hormonális rendszerek működése kevésbé hatékony. Ez hozzájárulhat a depresszióhoz, a bipoláris zavarhoz, a skizofréniához, az inzulin rezisztenciához, és csökkenti a tanulási képességet is.

 A "The European Journal of Clinical Investigation" című folyóiratban publikált tanulmány összefoglalja, hogy az Omega 3 étrend-kiegészítés szorosan összefügg a figyelmi és pszichológiai funkciókkal, különösen azokkal, amelyekben komplex kortikális (agykérgi) folyamatok vesznek részt. A kutatásban részt vevő emberek boldogabbak voltak, és fokozott funkcionális aktivitásról számoltak be.

Az Omega 3, a depresszió és a bipoláris zavar Számos tanulmányban szerepel, hogy az Omega 3 étrend-kiegészítés igen hasznos segítség a depresszió és a bipoláris zavar esetében is. Ezek kimutatták, hogy a depresszióval, vagy bipoláris zavarral küzdők szervezetében igen kevés Omega 3 zsír található, ellenben igen magas az Omega 6 zsírok jelenléte, és hogy az Omega 3 adagolása csökkenti a szimptómákat. Az agy szerotonin és dopamin szintjét egyensúlyba hozza az Omega 3 adagolása.

A depresszió, a bipoláris zavar, sőt a skizofrénia kezelésében alkalmazható Omega 3 alkalmazásának egyik legelső javasolója Dr. Andrew Stoll, aki a Harvardi Orvosi Egyetem tanára és a McLean Kórház Pszichofarmakológiai Kutatólaboratóriumának igazgatója. Könyvében, The Omega-3 Connection (Az Omega 3 kapcsolat), Dr. Stoll kiemeli az Omega 3 terápiát, amely hozzátartozik a terhesség, szülés utáni depresszió, komolyabb depressziós zavarok, bipoláris zavar, figyelemcsökkenés, skizofrénia, memória és észlelés problémáinak kezeléséhez. A könyv bátran ajánlható bárkinek, aki a fenti problémák valamelyikével küzd.

Az Omega 3 és az agy fejlesztése: csecsemő és fiatalkori fejlesztés és az Alzheimer-kór A kisgyermekeknek különösen szükségük van az Omega 3 zsírokra, különösen a DHA-ra, amely az idegrendszer elsődleges építőeleme. A gyermekek általában már születésük előtt, de gyermekkoruk során is hiányt szenvednek ebből. A DHA magas koncentrációban van jelen az egészséges agysejtekben és a retinasejtekben. Tanulmányok kimutatták, hogy a DHA hiánya alacsonyabb intelligenciaszintet, csökkent koncentrációkészséget, romló éleslátást, csökkenő motorikus képességeket és magasabb ADD előfordulást okoz.Egy tanulmány az Omega 3 bevitel hatását vizsgálta olyan gyermekeknél, akiknek koordinációs fejlődési rendellenességük van. Ez a zavar az iskoláskorú gyermekek mintegy 5%-át érinti.

Ezeknek a gyermekek problémájuk van a tanulással, viselkedéssel, és a pszichoszociális alkalmazkodással, amely egészen felnőttkorig tart. Az eredmények, melyeket a "Pediatrics" című folyóiratba tettek közzé, a következők voltak: "három hónapig tartó, placebóval szemben alkalmazott aktív kezelés során szignifikáns előrelépés volt megfigyelhető az olvasásban, a betűzésben és a viselkedésben".Az Omega 3 olajak rendszeres fogyasztása 60%-al csökkenti annak esélyét, hogy valaki Alzheimer-kórban szenvedjen! Ez igen jelentős, tekintve, hogy a 85 év feletti amerikai népesség minden második tagja ebben a betegségben szenved!Terhes kismamáknak, és kisgyermekes anyáknak szintén igen nagy szükségük van fokozott Omega 3 bevitelre. A születendő gyermek idegrendszere, hormonális rendszere, látásfejlődése mind attól függ, hogy a kismama szervezetében jelen vannak-e ezek a zsírok, és milyen mennyiségben! A terhes nőknek, a kismamáknak, az 5 év alatti gyermekeknek, az Alzheimer-kórban szenvedőknek különböző Omega 3 bevitelre van szükségük, melyet e cikk végén megtalálhatnak.

Hogyan szedjük az Omega 3-at?

Az első lépés szervezetünk Omega 3 szintjének normalizálásához az, hogy csökkentjük az Omega 6 bevitelt. Ezen zsírok egészséges aránya a vérben egy az egyhez. (a normális arány 1-3 Omega 6 - 1 Omega 3-hoz). A legtöbb amerikainál ez az arány 20-50 az 1-hez! Az ő Omega 6 szintjük a szó szoros értelmében 6-50-szerese annak, amilyennek lennie kellene! A következő élelmiszerek igen magas Omega 6 tartalommal bírnak, ezért fogyasztásuk kerülendő: pórsáfrány-olaj, gyapotmagolaj, napraforgóolaj, szója- és kukoricaolaj.Második lépésként küszöböljük a transzzsírok fogyasztását. Ezek az "álzsírok" a lehető legrosszabbak, amit csak elfogyaszthatunk, és a legszorosabb összefüggésben állnak a diabétesszel, a szívbetegségekkel és a rákkal. Minden olyan élelmiszer, amelyeken szerepel a “hidrogénezett" vagy “részben hidrogénezett" megjelölés, transzzsírokat tartalmaz. Az ilyen élelmiszerek fogyasztását is kerülni kell.

A következő irányelvek segíthetnek az Omega 3 helyes szedésében:·  

A felnőtteknek ajánlott  EPA* / DHA* arány 2:1, továbbá egy kis GLA* hasznos ezek felszívódásának elősegítésében.·  

Egészséges felnőttek számára a megfelelő adag naponta 3 gramm.·  

Kezdődő Alzheimer-kór tüneteit mutató idősebbeknek a fent említett arány fordítottja javasolt.·  

5 év alatti gyermekeknek szintén a 2:1 DHA* / EPA* arány javasolt, — egy egészséges gyermek 200-300 milligrammot szedjen naponta.·  

Győződjön meg arról, hogy az ön által fogyasztott Omega 3 zsírok "gyógyszerészeti tisztaságúak", vagy molekulárisan desztillált — ez azt jelenti, hogy minden higany és PCB* eltávolításra került belőle!    

* EPA = Eicosapentaenoic Acid (eicosapentoénsav)* DHA = Docosahexanoic Acid (docosahexoénsav)* GLA = Gamma Linolenic Acid (gamma linolénsav)* PCB = Polychlorinated Biphenyls (klórozott bifenilszármazékok)* ADD = Attention Deficit Disorder (figyelemhiány-szindróma)

Milyen Omega olajat érdemes fogyasztania?

Nagyon fontos a tisztaság, olyan olajkeveréket válasszon, amelyek az összes összetevő ellenőrzött biológiai termékből származzon (ÖKO).

Optimális arányban tartalmazza az Omega olajakat, azaz 2:1:1 (Omega 3-6-9) ez az arány a legmegfelelőbb egészsége szempontjából!

Csak hidegen préselt olajakból készüljön.

Címkék: omega, 3, 6, koleszterin, zsírsav, 3 6

Omega 3 -6 zsírsavak segítik az izomszövet növekedését

Az Omega 3, 6 zsírsavak segítik az izomszövet növekedését, hozzájárulnak a magas energiaszint fenntartásához, a zsírszövet csökkenéshez, antioxidáns tevékenységhez, az immunrendszer működéséhez, a porcok és ízületi kapcsolódásokhoz, és a test regenerációjának felgyorsításához.

Az Omega 3 főzéskor károsodik, csak hidegen sajtolt formában alkalmas a fogyasztásra. Szervezetünkben az Omega-3 zsírsavak közreműködnek létfontosságú vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok előállításában is. Némely prosztaglandinok arra is képesek, hogy halomra pusztítsák az emlő-, tüdő- és prosztatarák-sejteket. Az Omega-3 zsíroknak a rákgyógyászatban így potenciális klinikai hasznuk is van.

omega-3.jpg

Az Omega-6 zsírsavak a szervezet bizonyos funkcióihoz elengedhetetlenek azonban, ha az arányuk túl nagy az Omega-3 zsírsavakhoz képest, gyulladáskeltő prosztaglandinokat is létrehoznak, melyek elősegítik a rákos daganatok kialakulását és növekedését.

 

Az Omega-3 zsírok közül az alfa-linolénsav az Omega-6 effajta hatását féken tartják. A rák elleni optimális ellenálló képességhez, jóval több Omega-3-at, mint Omega-6-ot kell fogyasztani táplálék, vagy táplálékkiegészítő termékek formájában.

Omega 3 és omega 6 fogyasztása a helyes arányban

A zsírok létfontosságú esszenciális zsírsavakat szállítanak, különböző anyagcsere folyamatokhoz, de A, D, E és K vitaminokat is szállítanak, melyet a szervezet zsír nélkül nem is tudna feldolgozni.

Különösen nagy gondot kell fordítani a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztására, mint az omega 3 és omega 6, melyre a megfelelő arányban nagy szüksége van a szervezetünknek. Az omega 6-ból sokat tartalmaz a kukoricaolaj és a napraforgó, a hidegen sajtolt repceolajban, mindkettő megtalálható, sok más hasznos összetevővel együtt.

omega-3-6.jpg

Omega 3 zsírsavakat a lenmag, dió és szójaolajok, de a lazac és hering különösen értékes hosszú láncú zsírsavakat tartalmaz. Az étkezéseink során, hogy mindkét fajta, telített és telítetlen zsírsavat vigyünk a szervezetbe, a húsételekhez készítsünk salátát és öntsük le például repceolajjal.

Az egyszerű telítetlen zsírsavakat is mértékkel kell fogyasztani, mint az olívaolaj, avokádó, repceolaj vagy dió, melyek pozitív hatással vannak a szervezetünkre, de a lényeg az egyensúlyon van. Az optimális táplálkozáshoz szükséges, hogy omega 3 és omega 6 esszenciális zsírsavakat fogyasszunk a helyes mennyiségben.

Kutatások egész sora bizonyítja, hogy az omega 3 és omega 6 zsírsavak segítenek csökkenteni a különféle rákbetegségeket, szívbetegséget, allergiát, ízületi gyulladásokat, ekcémát, depressziót, fáradtságot és a fertőzések kockázatát, mellőzésük a táplálkozásunkból nem ajánlott.

 

Omega 3 és omega 6 arány a csontok újratermelődésében

Az omega 3 zsírsavak a csontritkuláson is segíthetnek. A legújabb kutatások szerint a zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak a csontok újratermelődésében.

Egyes omega 6 eicosanoidok épp ellenkezőleg hatnak a csontokra. Alacsony vagy normális mennyiségben elősegítik az új csont kialakulását, de ha túl sok az eicosanoid a vérben, a csont újratermelődése lelassul, ilyenkor az omega 3 zsírsavak jótékony hatást fejthetnek ki, azáltal, hogy az omega 6 termelődését normális, ártalmatlan szinten tartják.

csontokkalcium.jpg

A kutatók szerint az omega 3 zsírsavak az által is megakadályozzák a csontritkulást, hogy elősegítik egy inzulinszerű növekedési hormon kiválasztódását. Ez a hormon segíti a csontok növekedését és újratermelődését, idős korban azonban lecsökken a működése. Amikor a csontokat lebontó folyamat meghaladja a csontok felépítését, akkor csontritkulás alakulhat ki.

Dr. Watkins szerint az antioxidáns tápanyagok, különösen az E vitamin szükségesek ahhoz, hogy megvédjék a csontokat és a porc szöveteket a túl sok omega 6 eicosanoid okozta gyulladásoktól.

A csontok sűrűségének csökkenése, a törékenyebb csontok kialakulása sok menopausán átesett nő, és idősebb férfi életminőségét rontja.

Bővebben

Omega 3 - 6 zsírsavak befolyásolják általános egészségi állapotunkat

Az omega 3 - 6 telítetlen zsírsavaknak lényeges befolyása van szervezetünk állóképességére és az általános egészségi állapotunkra. A mindennapos zsírfogyasztás korlátozása az omega 3 - 6 zsírsavak hiányához vezet, ami fizikai teljesítmény csökkenést eredményez.

Az fent említett zsírsavak segítik az izomszövet növekedését, hozzájárulnak a magas energiaszint fenntartásához, a zsírszövet csökkenéshez, antioxidáns tevékenységhez, az immunrendszer működéséhez, a porcok és ízületi kapcsolódásokhoz, és a test regenerációjának felgyorsításához.

omega36.jpg

Az omega 3 és omega 6 zsírsavak táplálkozásbiológiai hatása a szervezetben jórészt ellentétesek, bioaktív származékaik különböző módon befolyásolják az erek tónusát, ellentétes a véralvadásra vagy a gyulladásos folyamatokra kifejtett hatásuk. Az egyensúlyt, a szervezet megfelelő működéséhez a két esszenciális zsírsav bevitelének megfelelő mennyisége és aránya biztosítja. Mindkét zsírsav családra szükségünk van, az egyensúly miatt, és éppen ez ami sok ember étrendjéből hiányzik. Az ideális omega 3 omega 6 egyensúly (hosszútávon) 1:1 arány.

Az esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítők pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítik az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését. A halolaj erre kiválóan alkalmas, fő előnye, hogy ALA-t és emellett nagy mennyiségű DHA-t tartalmaz.

Szervezetünknek naponta szüksége van omega 3-6 zsírsavakra

Az esszenciális zsírsavak közül az omega 3-6 telítetlen zsírsavak aránya nagy jelentőséggel bír.

Érdemes több omega 3 zsírsavat ennünk, mert szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz.

Szervezetünk alkotórészeinek helyes és megfelelő funkcionálásához akár csak a vitaminokat, ásványi anyagokat, telítetlen zsírsavakat is kell fogyasztanunk a mindennapi étkezések során.

omega_breakfast.jpg

A telítetlen zsírsavaknak lényeges befolyása van a testünk állóképességére és az általános egészségi állapotunkra. Az igény jelentősen megnő az omega 3-6 zsírsav összetevőkre nehéz fizikai tevékenység esetén, amit csak egy jól kiegyensúlyozott étrenddel lehet biztosítani, és megfelelő mennyiségben tartalmazza a "jó zsírokat". Ha korlátozzuk a mindennapos étkezésből származó zsírfogyasztást, akkor az omega 3-6 zsírsavak hiánya miatt lényeges fizikai teljesítmény csökkenés lehet.

Omega 3 étrend-kiegészítő termékek az alábbi oldalon szerezhetőek be.

http://multi-vitamin.hu/Omega-3-keszitmenyek.html

Omega 3-6 zsírsavak szabályozzák a prosztaglandinok szintjét

Az omega 3 tartalmú növényi olajokban az omega 6 zsírsavak is megtalálhatóak, arányuk többszöröse az omega 3 zsírsavaknak, kivétel a lenmagolaj, míg a halolajokban nincs omega-6, a helyes omega-3 – omega-6 arány visszaállításához érdemesebb halolajat fogyasztani.

A halolaj fő előnye, hogy ALA-t, és emellett nagy mennyiségű EPA-t és DHA-t tartalmaz.

Az omega-zsírsavak előnyei közül a gyulladások csökkentését emelik ki a legtöbbször. Csökkenthetik a triglicerid szintet, és jelentősen mérsékelhetik a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is. Az esszenciális zsírsavak csökkentik a vérnyomást, rugalmasabbá teszik az érfalakat és hígítják is a vért.

halolajomega36.jpg

Az omega 3 és az omega 6 zsírsavak nemcsak önmagukban számítanak, hanem a kettő egyensúlya is lényeges, együttesen szabályozzák a prosztaglandinok szintjét, ezek létfontosságú hormonokhoz hasonló anyagok, melyek testünk fő szervrendszereinek megfelelő működésében vesznek részt. A fájdalomra adott reakciók és a gyulladásos folyamatok kimenetele is függ a prosztaglandinok egyensúlyától.

Az omega 3-6 zsírsavak kulcsfontosságúak a szív és az agy működése szempontjából, a fejlődés és növekedés során. Fontos feladatokat látnak el a szervezetben, az agyban található zsírsavak között 40 százalék a szem ideghártyájában 60 százalék a DHA aránya.Az omega 3 zsírsavak fontos alkotórészei a sejteket határoló sejtmembránnak is.

Omega 3 és omega 6 zsírsavak az állóképesség fokozásához

Az esszenciális zsírsavak a hormon termelésünk alapját jelentik, és számos létfontosságú biokémiai folyamathoz nélkülözhetetlenek. Az esszenciális zsírsavak közül az omega 3-6 telítetlen zsírsavak aránya nagy jelentőséggel bír.

Érdemes több omega 3 zsírsavat fogyasztani, mert szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz.

Szervezetünk alkotórészeinek helyes és megfelelő funkcionálásához akár csak a vitaminokat, ásványi anyagokat, telítetlen zsírsavakat is kell fogyasztanunk a mindennapi étkezések során.

dvitamindoktorno.jpg

A telítetlen zsírsavaknak lényeges befolyása van a testünk állóképességére és az általános egészségi állapotunkra. Az igény jelentősen megnő az omega 3-6 zsírsav összetevőkre nehéz fizikai tevékenység esetén, amit csak egy jól kiegyensúlyozott étrenddel lehet biztosítani, és megfelelő mennyiségben tartalmazza a "jó zsírokat". Ha korlátozzuk a mindennapos étkezésből származó zsírfogyasztást, akkor az omega 3-6 zsírsavak hiánya miatt lényeges fizikai teljesítmény csökkenés lehet.

 

Az Omega 3-6 zsírsavak segítik az izomszövet növekedését, hozzájárulnak a magas energiaszint fenntartásához, a zsírszövet csökkenéshez, antioxidáns tevékenységhez, az immunrendszer működéséhez, a porcok és ízületi kapcsolódásokhoz, és a test regenerációjának felgyorsításához.

Az omega 3 zsírsavak csökkentik a koleszterin lerakódást az erekben, a vérrög kialakulását és segítik a telített zsírok eloszlását. Az omega 3 és omega 6 zsírsavak arányában az omega 3 zsírsavat kell előnyben részesíteni, nagyobb arányban fogyasztani. A túl sok omega 6 zsírsav gyulladásokra és szívproblémákra hajlamosíthat.

Az Omega 3 főzéskor károsodik, csak hidegen sajtolt formában alkalmas a fogyasztásra.

Omega 3-6 fogyasztása a mindennapi étkezésben

Nem minden zsír káros, az esszenciális zsírsavak a hormon termelésünk alapját jelentik és számos létfontosságú biokémiai folyamathoz nélkülözhetetlenek.

Az omega 3 lipidek közül nagy jelentőségű a DHA és EPA, az omega 6 - nak az AA változata a legfontosabb, az agy szárazanyag tartalmának 60 %-a DHA és AA.

A szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz. Érdemes több omega 3 zsírsavat ennünk, mert segít csökkenteni a szervezeten belüli omega 6 túlsúlyt, enyhítve az emiatt kialakult betegségek tüneteit.

paleoilitetkezes.jpg

Bánjunk óvatosan a magvakkal, a szezámmag, napraforgómag, fenyőmag és a mogyoró gazdag omega 6 források, túlzott mennyiségben fogyasztva megnövelik az omega 3 szükségletet. Az omega 6 bevitel csökkentésével, csökken az omega 3 igény is, és javul a növényi forrásokból bevitt omega 3 zsírsavak hasznosulásának hatékonysága.

 

A mindennapos étkezésből származó zsírfogyasztást korlátozzuk, akkor az omega 3 és omega 6 zsírsavak hiánya miatt lényeges teljesítmény csökkenés lehet. Az omega 3-6 zsírsavak segítik az izomszövet növekedését, hozzájárulnak a magas energiaszint fenntartásához, zsírszövet csökkenéshez, antioxidáns tevékenységhez, immunrendszer működéséhez, a porcok és ízületi kapcsolódásokhoz és a test regenerációjának felgyorsításához.

Az esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítők pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítik az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését. A halolaj erre kiválóan alkalmas, fő előnye, hogy ALA-t és emellett nagy mennyiségű DHA-t tartalmaz.

Omega 3 és omega 6 zsírsavak arányának fontos szerepe van

Szervezetünk számára nélkülözhetetlenek a többszörösen telítetlen zsírsavak, az omega 3 és omega 6 zsírsavak fontos szerepet játszanak szívünk egészségének megőrzésében.

Az omega zsírsavak esszenciális zsírsavak, a szervezetünk nem képes előállítani, de a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek. Csak nagyon kevés természetes élelmiszerben fordulnak elő.

Már tudjuk, hogy mi mindenre jók ezek a sokat emlegetett omega zsírsavak, és az arányuk hogyan hat a szervezetre. Az omega 3 zsírsavak lefékezik az omega 6 zsírsavakból átalakuló, az erek károsodásáért felelős eicosanoidok túltermelődését.

omega_3_sziv.jpg

Az omega 3 zsírsavak aránya jelentősen lecsökkent a szervezetünkben, a két esszenciális zsírsav aránya felborult. Ez nagyon veszélyes lehet, az  omega 3 zsírsavak két fajtáját, az EPA-t és a DHA-t a szervezet nem tudja előállítani, ezért kénytelenek vagyunk pótolni.

 

Mindkét zsírsav családra szükségünk van, az egyensúly miatt, és éppen ez ami sok ember étrendjéből hiányzik. Az ideális omega 3 omega 6 egyensúly 1:1 arány.

Az omega 3 tartalmú növényi olajokban az omega 6 zsírsavak is megtalálhatóak, arányuk többszöröse az omega 3 zsírsavaknak, kivétel a lenmagolaj, míg a halolajokban nincs omega-6, a helyes omega-3 – omega-6 arány visszaállításához érdemesebb halolajat fogyasztani. 

 

Omega 3-6 zsírsavak aránya

Táplálkozási szempontból nem csak az elfogyasztott telített és telítetlen zsírsavak aránya fontos, különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega 3-6 arányának. Mindkettő komoly szerepet játszik a sejtek működésében. Szervezetünk nem képes előállítani ezeket a létfontosságú zsírokat, a táplálékunkból kell felvennünk őket.

A hazai lakosság, az állati zsíradékok mellett elsősorban a nagy mennyiségű omega 6 zsírsavat tartalmazó napraforgó olajat fogyasztja, az omega 3 zsírsavakban gazdag olajféleségek, mint a halolaj, olajos magvak fogyasztása alacsony, ezért a lakosság omega 3 zsírsavellátottsága alacsony. Érdemes táplálék-kiegészítő termékeket fogyasztani.

halolaj_kapszula.jpg

Az omega 3 két nagyon fontos anyagot biztosít szervezetünk számára. A DHA, fontos szerepet játszik a gyermekek agyának fejlődésében, a szem a látás megfelelő működésében és az észlelő funkciók javításában. Az EPA, az agy egészséges működésének fenntartásában segít.

Az omega 3 zsírsavak szívbarát zsírsavak csakúgy, mint az omega 6 zsírsavak,mindegyike két formában fordulhat elő a természetben cisz formában és transz formában. Cisz formában védik a szervezetet, míg transz formában, fokozzák az érelmeszesedést, és rákkeltőek, kis mértékben a cisz és transz zsírsavak egymásba alakulhatnak különböző zsírsav izomeráz enzimek segítségével.

Az omega 3 és az omega 6 zsírsavak nemcsak önmagukban számítanak, hanem a kettő egyensúlya is lényeges, együttesen szabályozzák a prosztaglandinok szintjét,ezek létfontosságú hormonokhoz hasonló anyagok, melyek testünk fő szervrendszereinek megfelelő működésében vesznek részt. A fájdalomra adott reakciók és a gyulladásos folyamatok kimenetele is függ a prosztaglandinok egyensúlyától.

Az omega 3-6 zsírsavak kulcsfontosságúak a szív és az agy működése szempontjából, a fejlődés és növekedés során. Fontos feladatokat látnak el a szervezetben, az agyban található zsírsavak között 40 százalék a szem ideghártyájában 60 százalék a DHA aránya. Az omega 3 zsírsavak fontos alkotórészei a sejteket határoló sejtmembránnak is.

Az omega 3 zsírsavak a szervezetben történő hasznosulása az elfogyasztott omega 6 zsírsavak mennyiségétől függ, a két rokon vegyület bizonyos kémiai folyamatokban konkurenciát jelentenek egymásnak.

Omega 3 és omega 6 egyensúly a szervezet megfelelő működéséhez

Az omega 3 és omega 6 zsírsavak táplálkozásbiológiai hatása a szervezetben jórészt ellentétesek, bioaktív származékaik különböző módon befolyásolják az erek tónusát, ellentétes a véralvadásra vagy a gyulladásos folyamatokra kifejtett hatásuk.

Az egyensúlyt, a szervezet megfelelő működéséhez a két esszenciális zsírsav bevitelének megfelelő mennyisége és aránya biztosítja.

merleg_omega.jpg

Az omega 3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, gyulladáscsökkentésben, vérnyomás szabályozásában és fontos előanyaga a prosztaglandinoknak. Együttesen szabályozzák a prosztaglandinok szintjét, ezek létfontosságú, hormonokhoz hasonló anyagok, melyek testünk fő szervrendszereinek megfelelő működésében vesznek részt. A fájdalomra adott reakciók és a gyulladásos folyamatok kimenetele is függ a prosztaglandinok egyensúlyától.

Az omega 6 zsírsavak metabolitjainak gyulladáskeltő hatása nagyobb az omega 3 zsírsavaknál, ezért fontos, hogy ezeket kiegyensúlyozott arányban fogyasszuk.

Az omega 3 zsírsavak szervezetben való hasznosulása az elfogyasztott omega 6 zsírsavak mennyiségétől függ.
Az omega-6 zsírsavak a szervezet bizonyos funkcióihoz elengedhetetlenek, ha az arányuk túl nagy az omega-3 zsírsavakhoz képest, gyulladáskeltő prosztaglandinokat is létrehoznak, melyek elősegítik a rákos daganatok kialakulását és növekedését.

Az omega-3 zsírok az alfa-linolénsav viszont az omega-6 effajta hatását féken tartják.A rák elleni optimális ellenálló képességhez, jóval több omega-3-at, mint omega-6-ot kell nap, mint nap bevinni a szervezetbe táplálék, vagy táplálékkiegészítő formában. 

Omega 3 - omega 6 zsírsavak aránya

Az esszenciális zsírsavak alkotják a sejtek falát, a sejtmembránokat, amelyek lehetővé teszik a tápanyagok és információt hordozó molekulák felvételét és leadását. Az omega 3 lipidek közül nagy jelentőségű a DHA és EPA, az omega 6-nak az AA változata a legfontosabb, az agy szárazanyag tartalmának 60%-a DHA és AA.

20140728ez-zsir-konnyu-etelek-a1.jpg

Érdemes több omega 3 zsírsavat fogyasztani, segít csökkenteni a szervezeten belüli omega 6 túlsúlyt, enyhítve az emiatt kialakult betegségek tüneteit. Szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz.

Óvatosan bánjunk a magvakkal, a szezámmag, a napraforgómag, a fenyőmag, és a mogyoró gazdag omega 6 források, túlzott mennyiségben fogyasztva megnövelik az omega 3 szükségletet. Ha csökkentjük az omega-6 bevitelt, azzal csökken az omega-3 igény is, és javul a növényi forrásokból bevitt omega 3 zsírsavak hasznosulásának hatékonysága.

A halolaj fő előnye, hogy ALA-t, és emellett nagy mennyiségű EPA-t és DHA-t tartalmaz.

Az omega-zsírsavak előnyei közül a gyulladások csökkentését emelik ki a legtöbbször. Csökkenthetik a trigliceridszintet, és jelentősen mérsékelhetik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is. Az esszenciális zsírsavak csökkentik a vérnyomást, rugalmasabbá teszik az érfalakat és hígítják is a vért.

A linol- és az alfa-linolénsav nevét adó lenolaj az egyetlen olyan növényi olaj, amely többet tartalmaz az omega-3 zsírsavakból, mint az omega-6 változatból. Az olajok összetétele komoly különbségeket mutat.

Omega 3-6 élettani hatásai

Az omega 3 zsírsavak előnyei közül az izomnövekedést elősegítő hatásától kezdve az izmok glikogéntárolásának elősegítését, az erőnövelő hatását ismerik, és azonnali változást képesek előidézni a zsírégetésben is. Hiánytünete a testzsír megnövekedése is lehet.

Az omega 6 esszenciális zsírsav linolsav, javítja az általános egészségi állapotot, elősegíti a hormontermelést, jó hatással van az ízületekre és a kötőszövetre, elősegíti a fehérjeszintézist, mely az izomnövekedés egyik alapfeltétele, erősíti az immunrendszert, és a központi idegrendszert.

omega_oil.jpg

Elsődleges forrásai a növényi olajok, a szója, a kukorica, a napraforgó. Az omega 6 zsírsav csökkenti az izmok lebomlását és a gyulladásokat is, elősegíti az izomtömeg növekedést, felgyorsítja a regenerálódást, szabályozza a hormonok kiválasztódását, és hozzájárul az ízületek és a kötőszövet egészségéhez.

Étrend-kiegészítők formájában is hozzá lehet jutni ezekhez az elsődleges fontosságú zsírsavakhoz.

Ha csökkentjük az omega-6 bevitelt, azzal csökken az omega-3 igény is, és javul a növényi forrásokból bevitt omega 3 zsírsavak hasznosulásának hatékonysága.

Óvatosan bánjunk a magvakkal, a szezámmag, a napraforgómag, a fenyőmag, és a mogyoró gazdag omega 6 források, túlzott mennyiségben fogyasztva megnövelik az omega 3 szükségletet.

Omega 3-6 zsírsavak aránya

A zsír, mint kötőszövet fontos szerepet tölt be a testünkben végbemenő folyamatokban, pozitív és negatív tulajdonságai is vannak.

omega3depresszio.jpg

A zsírsejtek már a születés előtt kialakulnak, de csak 16 éves kor körül lesznek érettek, ezután az életmód és a genetika játszanak szerepet abban, hogy hízunk vagy fogyunk,ahogy öregszünk.

A zsírsejtek titkos ösztrogének, ezek túlzott bevitele nagy pusztítást végezhet a hormonrendszerben, különböző betegségekhez és egészségügyi kockázatokhoz vezethet.

Nem minden zsír káros, az esszenciális zsírsavak a hormon termelésünk alapját jelentik, és számos létfontosságú biokémiai folyamathoz nélkülözhetetlenek. Az esszenciális zsírsavak közül az omega 3-6 telítetlen zsírsavak aránya nagy jelentőséggel bír.

Érdemes több omega 3 zsírsavat ennünk, mert szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz.

Ha csökkentjük az omega-6 bevitelt, azzal csökken az omega-3 igény is, és javul a növényi forrásokból bevitt omega 3 zsírsavak hasznosulásának hatékonysága.

Omega 3-6 aránya

A telítetlen zsírsavak szénatomjai kettős kötésűek ilyen az EPA és a DHA. Legfontosabb telítetlen zsírsavak az omega 3 és az omega 6 zsírsavak, melyek az emberi sejtek részét képezi. Az agysejteknél és a szinapszisoknál nagyobb mennyiségben vannak jelen, ahol az ingerületátvitel zajlik.

Az omega 3 zsírsavak csökkentik a koleszterin lerakódást az erekben, a vérrög kialakulását és segítik a telített zsírok eloszlását. Az omega 3 és omega 6 zsírsavak arányában az omega 3 zsírsavat kell előnyben részesíteni, nagyobb arányban fogyasztani.

dietahoz_orvosi_segitseg.jpg

A túl sok omega 6 zsírsav gyulladásokra és szívproblémákra hajlamosíthat.

A DHA többszörösen telítetlen zsírsav, a magzati agyfejlődéshez és normális kognitív funkciók fenntartásához szükséges, az EPA-hoz hasonlóan a DHA is rendelkezik rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal. Testünk akkor működik a legjobban, ha mindkét létfontosságú zsírból elegendő található a szervezetben.

Fogyókúra esetén különösen ajánlott a fogyasztásuk, mert stimulálják, gyorsítják az anyagcsere folyamatokat, csökkentik a magas vérnyomást és a koleszterinszintet.

Stressz és szorongás kezelésében mint hangulatjavító szert alkalmazzák,növelik a szerotonin és a dopamin szintet, ami a jó érzést stimuláló inger átvivők átvitelét segíti a sejtek között.

A gyermekek motorikus képességeit, a kéz és szem koordinációt szabályozzák. Javítják a haj, köröm, bőr állapotát, ízületi gyulladásokat csökkentenek, vagy megelőzik azokat.

www.multi-vitamin.hu

Omega 3-6 zsírsavak arányának jelentősége

Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak nemcsak önmagukban számítanak, hanem a kettő egyensúlya is lényeges, együttesen szabályozzák a prosztaglandinok szintjét, ezek létfontosságú, hormonokhoz hasonló anyagok,melyek testünk fő szervrendszereinek megfelelő működésében vesznek részt.Különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega 3 és omega 6 aránynak. A szintézishez az omega 3-6 arányának a fogyasztáskor kell a megfelelő arányban a szervezetbe kerülni.

Az omega 3 zsírsavaknak a szervezetben történő hasznosulása az elfogyasztott omega 6 zsírsavak mennyiségétől függ, a két rokon vegyület bizonyos kémiai folyamatokban konkurenciát jelentenek egymásnak. Pozitív táplálkozástani hatásuk miatt,az aktív életmódot folytatók gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket, hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítményt és egészségi állapot elérését.

izulet.jpg

Megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat, és hidratáltan tartja a szöveteket.Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket.Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok.

A koleszterin és trigliceridszint csökkentésével járulnak hozzá a szív- és érrendszer egészségéhez.

Omega 3-6 zsírsavak aránya fontosságáról

A telített és telítetlen zsírsavak aránya már régóta ismert problémákat okoz, azt csak néhány éve tudjuk, hogy különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega 3 és omega 6 aránynak. A szintézishez az omega 3-6 arányának a fogyasztáskor kell a megfelelő arányban a szervezetbe kerülni.

A hazai étrend nagyon szegény omega 3 zsírsavakban, viszont nagyon gazdag omega 6 zsírsavakban, a felborult egyensúly a krónikus betegségek melegágya.

Az omega 3 zsírsavaknak szerepük van a vérsűrűség csökkentésében, kevésbé hajlamos a vér a rögösödésre, kevesebb stroke és szívroham fordul elő.

Az egészsége, ép érrendszernek köszönhetően, javul a szervek és szövetek vérellátása az öngyógyulás és energetizálás érdekében, és alacsonyabb lesz a vérnyomás.

Támogatja az immunrendszert, így kevesebb az esélye az asztmának, ekcémának,övsömörnek, allergiának, candidának és a rákos megbetegedéseknek.

A gyulladásokat egészséges szinten tartja, csökkenti az ízületi gyulladásból származó fájdalmakat.

omega_3_etel.jpg

Az omega 3 zsírsavaknak fontos szerepük van, az erek rugalmasságának megőrzésében, a szem retina egészségének megőrzésében, így a látás javításában, a bőr nedvesség- tartalmának, puhaságának fokozásában.

Az Omega-6 zsírsavak hiányának tünetei lehetnek, a bőr és szemszárazság, hajhullás, bőrön keresztüli vízveszteség, zsíros máj, veseleállás, tanulási nehézségek, hangulat- ingadozás, koncentrációzavarok, hiperaktivitás.

Lecsökkenhet a hormontermelés, immunrendszeri és ízületi problémák jelentkeznek,gyakoriak lesznek a fertőzések, lassuló sebgyógyulások, szívritmus és emésztési panaszok.

Az omega 3-6 zsírsavak elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez.

süti beállítások módosítása