Omega 3-6 zsírsavak aránya
A zsír, mint kötőszövet fontos szerepet tölt be a testünkben végbemenő folyamatokban, pozitív és negatív tulajdonságai is vannak.
A zsírsejtek már a születés előtt kialakulnak, de csak 16 éves kor körül lesznek érettek, ezután az életmód és a genetika játszanak szerepet abban, hogy hízunk vagy fogyunk,ahogy öregszünk.
A zsírsejtek titkos ösztrogének, ezek túlzott bevitele nagy pusztítást végezhet a hormonrendszerben, különböző betegségekhez és egészségügyi kockázatokhoz vezethet.
Nem minden zsír káros, az esszenciális zsírsavak a hormon termelésünk alapját jelentik, és számos létfontosságú biokémiai folyamathoz nélkülözhetetlenek. Az esszenciális zsírsavak közül az omega 3-6 telítetlen zsírsavak aránya nagy jelentőséggel bír.
Érdemes több omega 3 zsírsavat ennünk, mert szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz.
Ha csökkentjük az omega-6 bevitelt, azzal csökken az omega-3 igény is, és javul a növényi forrásokból bevitt omega 3 zsírsavak hasznosulásának hatékonysága.