Omega 3-6 zsírsavak aránya fontosságáról

A telített és telítetlen zsírsavak aránya már régóta ismert problémákat okoz, azt csak néhány éve tudjuk, hogy különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega 3 és omega 6 aránynak. A szintézishez az omega 3-6 arányának a fogyasztáskor kell a megfelelő arányban a szervezetbe kerülni.

A hazai étrend nagyon szegény omega 3 zsírsavakban, viszont nagyon gazdag omega 6 zsírsavakban, a felborult egyensúly a krónikus betegségek melegágya.

Az omega 3 zsírsavaknak szerepük van a vérsűrűség csökkentésében, kevésbé hajlamos a vér a rögösödésre, kevesebb stroke és szívroham fordul elő.

Az egészsége, ép érrendszernek köszönhetően, javul a szervek és szövetek vérellátása az öngyógyulás és energetizálás érdekében, és alacsonyabb lesz a vérnyomás.

Támogatja az immunrendszert, így kevesebb az esélye az asztmának, ekcémának,övsömörnek, allergiának, candidának és a rákos megbetegedéseknek.

A gyulladásokat egészséges szinten tartja, csökkenti az ízületi gyulladásból származó fájdalmakat.

omega_3_etel.jpg

Az omega 3 zsírsavaknak fontos szerepük van, az erek rugalmasságának megőrzésében, a szem retina egészségének megőrzésében, így a látás javításában, a bőr nedvesség- tartalmának, puhaságának fokozásában.

Az Omega-6 zsírsavak hiányának tünetei lehetnek, a bőr és szemszárazság, hajhullás, bőrön keresztüli vízveszteség, zsíros máj, veseleállás, tanulási nehézségek, hangulat- ingadozás, koncentrációzavarok, hiperaktivitás.

Lecsökkenhet a hormontermelés, immunrendszeri és ízületi problémák jelentkeznek,gyakoriak lesznek a fertőzések, lassuló sebgyógyulások, szívritmus és emésztési panaszok.

Az omega 3-6 zsírsavak elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez.