Omega 3-6
Az emberi szervezet számára nem közömbös, hogy milyen arányban részesül a tápanyagokból. A tápláléknak tartalmaznia kell megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, mert ebből szerzi meg a szervezet azokat az aminosavakat, melyeket önmaga nem képes előállítani, az esszenciális aminosavakat.
A telített zsírsavak egyenes láncai szorosan illeszkednek egymás mellé, így lehetővé teszik, hogy zsír formájában nagy mennyiségű energiát raktározzanak viszonylag kis helyen.
A telítetlen zsírsavak ezzel ellentétben legalább egy, kettős kötést tartalmaznak a láncban.
Az esszenciális zsírsavak között van az omega-6 zsírsav a linolsav és omega-3 zsírsav alfa-linolénsav, ALA is, többszörösen telítetlen vegyületek, nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban,a szervezet nem képes előállítani őket.
Fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, gyulladáscsökkentésben, és a vérnyomás szabályozásában.
A zsírsavak szobahőmérsékleten és oxigén jelenlétében oxidálódnak.