Omega 3-6

Az emberi szervezet számára nem közömbös, hogy milyen arányban részesül a tápanyagokból. A tápláléknak tartalmaznia kell megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, mert ebből szerzi meg a szervezet azokat az aminosavakat, melyeket önmaga nem képes előállítani, az esszenciális aminosavakat.

A telített zsírsavak egyenes láncai szorosan illeszkednek egymás mellé, így lehetővé teszik, hogy zsír formájában nagy mennyiségű energiát raktározzanak viszonylag kis helyen.

edzes.jpg

A telítetlen zsírsavak ezzel ellentétben legalább egy, kettős kötést tartalmaznak a láncban.

Az esszenciális zsírsavak között van az omega-6 zsírsav a linolsav és omega-3 zsírsav alfa-linolénsav, ALA is, többszörösen telítetlen vegyületek, nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban,a szervezet nem képes előállítani őket.

Fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, gyulladáscsökkentésben, és a vérnyomás szabályozásában.

A zsírsavak szobahőmérsékleten és oxigén jelenlétében oxidálódnak.