Omega 3-6 aránya

A változatos étrend nagy valószínűséggel minden tápanyaghoz hozzájuttatja a szervezetünket. Azonban az értékes zsírsavak csak nagyon kevés természetes élelmiszerben fordulnak elő, melyek nem szerepelnek mindennap a magyar gasztronómia palettáján.

Ha nem viszünk be mindennap Omega 3 zsírsavakat, akkor felborul a szervezetben az Omega 3 és az Omega 6 zsírsavak aránya.

A hal olajokban, főképpen a csukamájolajban, a tőkehalmáj krémben közvetlenül van az Omega-3. Magyar halakban nincs Omega-3 zsírsav, kivéve a behonosított növényevő halat, a busát. A busa húsa kiváló Omega 3 forrás, de megveheti Busa cseppek formájában is.

halolajomega.jpg

Az agy akkor működik jól, ha naponta elegendő mennyiségű Omega 3 zsírsav jut a szervezetbe. Az agy irányítja az immunrendszert, idegrendszert, méregtelenítő folyamatokat, gondolkodást, beleértve a pozitív gondolkodást is, vagyis egész testünket, egész szervezetünket.

Az Omega 3 főzéskor károsodik, csak hidegen sajtolt formában alkalmas a fogyasztásra. Szervezetünkben az Omega-3 zsírsavak közreműködnek létfontosságú vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok előállításában is.

Némely prosztaglandinok arra is képesek, hogy halomra pusztítsák az emlő-, tüdő- és prosztatarák-sejteket. Az Omega-3 zsíroknak a rákgyógyászatban így potenciális klinikai hasznuk is van. Az Omega-6 zsírsavak a szervezet bizonyos funkcióihoz elengedhetetlenek, ha az arányuk túl nagy az Omega-3 zsírsavakhoz képest, gyulladáskeltő prosztaglandinokat is létrehoznak, melyek elősegítik a rákos daganatok kialakulását és növekedését.

Az Omega-3 zsírok az alfa-linolénsav viszont az Omega-6 effajta hatását féken tartják. A rák elleni optimális ellenálló képességhez, jóval több Omega-3-at, mint Omega-6-ot kell nap, mint nap bevinni a szervezetbe táplálék, vagy táplálékkiegészítő formában.