Az Omega 3 / Omega 6 olajkeverék egyensúly

Az Omega 3 / Omega 6 olajkeverék egyensúly

Ezek a zsirsavak létfontosságú elemek az egészséges élethez Az Omega 3 / Omega 6 egyensúly   Szívbetegségek, rák, ízületi gyulladás, kettestípusú cukorbetegség, depresszió és bipoláris zavar, Alzheimer kór, immunbetegségek és asztma – mi bennük a közös? Mindezen betegségek estében az Omega 3-6 létfontosságú szerepet játszik

 Ez az egyensúly olyan ritkán van meg kultúránkban, hogy manapság az a normális, ha nem vagyunk egyensúlyban! Az eredmény? Minden második ember rákot kaphat, minden 85 év feletti ember Alzheimer kórban szenved, a szív és érrendszeri megbetegedések vezető halálokká váltak, az asztma előfordulása drámai mértékben növekszik, és a kettestípusú diabétesz előfordulási aránya a számítások szerint megkétszereződhet az elkövetkező 20 évben.

omega-3-hal.jpg

Mi az Omega 3 / Omega 6 egyensúly?

Az Omega zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében egy vagy két kettős kötés található. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a testünkben. Az Omega 3 zsírsav kettős kötése a harmadik helyen, míg az Omega 6-é a hatodik helyen található. Habár mind két típusú Omega zsírsav létfontosságú a szervezet számára, kultúránk rengeteg Omega 6-ot fogyaszt, Omega 3-at viszont alig. Ez a felborult egyensúlyi helyzet a krónikus betegségek melegágya.

Az Omega zsírok és a gyulladások

A testünkben található zsírok egy eicosanoid névre hallgató vegyületcsoport előfutárai. Az eicosanoidok rövid életű vegyületek, melyek a sejtek közötti információcsere biokémiai megfelelői. Ezek a vegyületek két nagy csoportra oszthatók, "jó" eicosanoidokra és "rossz" eicosaniodokra. Az Omega 3 zsírok egészséges mennyisége a "jó" eicosanoidok irányába, ezek hiánya, illetve a túlzott Omega 6 bevitel pedig az ellenkező irányba billenti a mérleget.

A "jó" eicosanoidok a következő előnyöket jelentik:

Rögösödésre kevésbé hajlamos vér — kevesebb stroke és szívroham

Kipihent érrendszer — a szervek és a szövetek jobb vérellátása az öngyógyulás és energetizálás érdekében, valamint alacsonyabb vérnyomás

Szabályosan működő immunrendszer — kevesebb asztma, ekcéma, övsömör, allergia, candida és rákos megbetegedés,

A gyulladásokat egészséges szinten tartja — csökkenti az ízületi gyulladásból származó fájdalmat

A "rossz" eicosanoidok ide vezethetnek:

  • ·  A szívbetegségek, és a stroke kialakulásának magasabb kockázata
  • ·Gyengítik az immunrendszert, növelve ezzel a betegségek és a rák kialakulásának kockázatát
  • ·Erősítik a gyulladásokat — atopikus rendellenességek, allergiák, asztma, ekcéma, autoimmun betegségek, mint például multiplex sclerosis.

 Kellemetlen gyulladások, Omega 3, koleszterin és szívbetegségek

A “rossz" gyulladások gyakran előfordulhatnak a szervezetben anélkül, hogy tudomásunk lenne róla. Ez az ún. "csendes" gyulladás az alapja napjaink legtöbb betegségének. A csendes gyulladás a vérerek gyengítésén keresztül hajlamosít a szívizom-megbetegedésekre. A véredények kijavítása érdekében a máj koleszterint termel, amely az erek "sebtapasza". Félreértelmezések miatt általában a koleszterint (a reakciót) kezelik, mintsem az annak termelését kiváltó gyulladást (az okot). Egy, az "Archives of Internal Medicine" című folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint az Omega 3 táplálék-kiegészítéssel 23 %-os halálozási arány-csökkenést értek el, míg a hagyományos gyógyszerek csak 13 %-os arányt produkáltak. A hosszan tartó csendes gyulladás ellen a szervezet egy másik, természetes gyulladáscsökkentőt, kortizolt is termel.

A kortizol és a gyulladások A kortizol remekül működik rövidtávú gyulladások enyhítésében és megszüntetésében (pl. fertőzések), de hosszú távú termelődése rombolást okoz a szervezetben. A kortizol csökkenti a szervezet sejtjeinek érzékenységét az inzulinfelvételhez, amely a cukor felszívódását segíti elő a sejtekben. Az eredmény inzulin-rezisztencia kialakulása, — amely az egyik összetevője a metabolikus X szindrómának, és előidézője a kettes típusú diabétesznek. A hosszú távú kortizoltermelés arra készteti a szervezetet, hogy zsírt raktározzon a hasban. A legegyszerűbb módon úgy győződhetünk meg a túlzott kortizoltermelésről saját szervezetünkben, ha belenézünk a tükörbe. Amennyiben a hasunk nagyobb, mint a fenekünk, nagy a valószínűsége, hogy túl sok kortizol termelődik szervezetünkben. Számos tanulmány mutatja, hogy ez az egyszerű teszt jobb, mint bármilyen vérvizsgálat a cukorbetegség és a szívbetegségek előrejelzésében!

Az Omega 3 és a rák Mint fentebb említettük, az Omega 3 zsírok szabályozzák az immunrendszer működését, és azok hiánya elnyomja azt. A rák az immunrendszer nem megfelelő működéséből kialakuló betegség. Mindenkinek a szervezetében termelődnek rákos sejtek (naponta ezrével), az egészséges immunrendszer azonban képes megjelölni, és később elpusztítani ezeket. A rosszul működő immunrendszer azonban lehetővé teszi, hogy ezek a sejtek ellenőrizetlenül szaporodásnak induljanak. A “rossz" eicosanoidok tulajdonképpen részt vesznek abban a folyamatban, melyet “neovascularizációnak" hívunk – ez egy olyan folyamat, mely során a szervezet új véredényeket növeszt, hogy táplálni tudja a rákos sejteket!

Több tanulmány is kimutatta, hogy a halakban található DHA nevű Omega 3 zsírsav mérgező a rákos sejtek számára. Más kutatások azt igazolták, hogy azon nők körében, akiknek a szervezetében a legmagasabb a DHA mennyisége, a mellrák 69 %-al csökkent!

 Ugyanakkor egyre növekszik a rákos megbetegedések száma azok körében, akiknek az étrendjében túl sok az Omega 6. A sült krumpli például igen magas Omega 6 és transzzsírsav tartalommal rendelkezik, (ez utóbbiak valóban igen ártalmasak). Egy, az "International Journal of Cancer" című tudományos folyóiratban nemrég publikált tanulmány kimutatta, hogy minden, egy óvodás korú kislány által hetente egyszer fogyasztott sült krumpli adag 27 %-al növelte a mellrák későbbi kialakulásának kockázatát!!!

Az Omegák és a hormonális hatékonyság A hormonok, és az idegi ingerületek átvivői “kémiai hírvivők" amelyek lehetővé teszik a kommunikációt szervezetünk több trillió sejtje között. Ezen kémiai hírvivők receptorai a minden egyes sejtet körülvevő membránon belül "lebegnek". Ezeket a "lebegő" receptorokat úgy tekinthetjük, mint kulcslyukakat, melyekben a megfelelő kulcs (kémiai hírvivő) változást idéz elő a sejten belül. Hogy a receptorok jól működjenek, a sejtmembránnak nagyon rugalmasnak és cseppfolyósnak kell lennie. A megfelelő cseppfolyóssághoz, és ezáltal a megfelelő kommunikációhoz elengedhetetlen az Omega 3 zsírsav jelenléte. Ha nincs elegendő Omega 3 a szervezetben, a hormonális rendszerek működése kevésbé hatékony. Ez hozzájárulhat a depresszióhoz, a bipoláris zavarhoz, a skizofréniához, az inzulin rezisztenciához, és csökkenti a tanulási képességet is.

 A "The European Journal of Clinical Investigation" című folyóiratban publikált tanulmány összefoglalja, hogy az Omega 3 étrend-kiegészítés szorosan összefügg a figyelmi és pszichológiai funkciókkal, különösen azokkal, amelyekben komplex kortikális (agykérgi) folyamatok vesznek részt. A kutatásban részt vevő emberek boldogabbak voltak, és fokozott funkcionális aktivitásról számoltak be.

Az Omega 3, a depresszió és a bipoláris zavar Számos tanulmányban szerepel, hogy az Omega 3 étrend-kiegészítés igen hasznos segítség a depresszió és a bipoláris zavar esetében is. Ezek kimutatták, hogy a depresszióval, vagy bipoláris zavarral küzdők szervezetében igen kevés Omega 3 zsír található, ellenben igen magas az Omega 6 zsírok jelenléte, és hogy az Omega 3 adagolása csökkenti a szimptómákat. Az agy szerotonin és dopamin szintjét egyensúlyba hozza az Omega 3 adagolása.

A depresszió, a bipoláris zavar, sőt a skizofrénia kezelésében alkalmazható Omega 3 alkalmazásának egyik legelső javasolója Dr. Andrew Stoll, aki a Harvardi Orvosi Egyetem tanára és a McLean Kórház Pszichofarmakológiai Kutatólaboratóriumának igazgatója. Könyvében, The Omega-3 Connection (Az Omega 3 kapcsolat), Dr. Stoll kiemeli az Omega 3 terápiát, amely hozzátartozik a terhesség, szülés utáni depresszió, komolyabb depressziós zavarok, bipoláris zavar, figyelemcsökkenés, skizofrénia, memória és észlelés problémáinak kezeléséhez. A könyv bátran ajánlható bárkinek, aki a fenti problémák valamelyikével küzd.

Az Omega 3 és az agy fejlesztése: csecsemő és fiatalkori fejlesztés és az Alzheimer-kór A kisgyermekeknek különösen szükségük van az Omega 3 zsírokra, különösen a DHA-ra, amely az idegrendszer elsődleges építőeleme. A gyermekek általában már születésük előtt, de gyermekkoruk során is hiányt szenvednek ebből. A DHA magas koncentrációban van jelen az egészséges agysejtekben és a retinasejtekben. Tanulmányok kimutatták, hogy a DHA hiánya alacsonyabb intelligenciaszintet, csökkent koncentrációkészséget, romló éleslátást, csökkenő motorikus képességeket és magasabb ADD előfordulást okoz.Egy tanulmány az Omega 3 bevitel hatását vizsgálta olyan gyermekeknél, akiknek koordinációs fejlődési rendellenességük van. Ez a zavar az iskoláskorú gyermekek mintegy 5%-át érinti.

Ezeknek a gyermekek problémájuk van a tanulással, viselkedéssel, és a pszichoszociális alkalmazkodással, amely egészen felnőttkorig tart. Az eredmények, melyeket a "Pediatrics" című folyóiratba tettek közzé, a következők voltak: "három hónapig tartó, placebóval szemben alkalmazott aktív kezelés során szignifikáns előrelépés volt megfigyelhető az olvasásban, a betűzésben és a viselkedésben".Az Omega 3 olajak rendszeres fogyasztása 60%-al csökkenti annak esélyét, hogy valaki Alzheimer-kórban szenvedjen! Ez igen jelentős, tekintve, hogy a 85 év feletti amerikai népesség minden második tagja ebben a betegségben szenved!Terhes kismamáknak, és kisgyermekes anyáknak szintén igen nagy szükségük van fokozott Omega 3 bevitelre. A születendő gyermek idegrendszere, hormonális rendszere, látásfejlődése mind attól függ, hogy a kismama szervezetében jelen vannak-e ezek a zsírok, és milyen mennyiségben! A terhes nőknek, a kismamáknak, az 5 év alatti gyermekeknek, az Alzheimer-kórban szenvedőknek különböző Omega 3 bevitelre van szükségük, melyet e cikk végén megtalálhatnak.

Hogyan szedjük az Omega 3-at?

Az első lépés szervezetünk Omega 3 szintjének normalizálásához az, hogy csökkentjük az Omega 6 bevitelt. Ezen zsírok egészséges aránya a vérben egy az egyhez. (a normális arány 1-3 Omega 6 - 1 Omega 3-hoz). A legtöbb amerikainál ez az arány 20-50 az 1-hez! Az ő Omega 6 szintjük a szó szoros értelmében 6-50-szerese annak, amilyennek lennie kellene! A következő élelmiszerek igen magas Omega 6 tartalommal bírnak, ezért fogyasztásuk kerülendő: pórsáfrány-olaj, gyapotmagolaj, napraforgóolaj, szója- és kukoricaolaj.Második lépésként küszöböljük a transzzsírok fogyasztását. Ezek az "álzsírok" a lehető legrosszabbak, amit csak elfogyaszthatunk, és a legszorosabb összefüggésben állnak a diabétesszel, a szívbetegségekkel és a rákkal. Minden olyan élelmiszer, amelyeken szerepel a “hidrogénezett" vagy “részben hidrogénezett" megjelölés, transzzsírokat tartalmaz. Az ilyen élelmiszerek fogyasztását is kerülni kell.

A következő irányelvek segíthetnek az Omega 3 helyes szedésében:·  

A felnőtteknek ajánlott  EPA* / DHA* arány 2:1, továbbá egy kis GLA* hasznos ezek felszívódásának elősegítésében.·  

Egészséges felnőttek számára a megfelelő adag naponta 3 gramm.·  

Kezdődő Alzheimer-kór tüneteit mutató idősebbeknek a fent említett arány fordítottja javasolt.·  

5 év alatti gyermekeknek szintén a 2:1 DHA* / EPA* arány javasolt, — egy egészséges gyermek 200-300 milligrammot szedjen naponta.·  

Győződjön meg arról, hogy az ön által fogyasztott Omega 3 zsírok "gyógyszerészeti tisztaságúak", vagy molekulárisan desztillált — ez azt jelenti, hogy minden higany és PCB* eltávolításra került belőle!    

* EPA = Eicosapentaenoic Acid (eicosapentoénsav)* DHA = Docosahexanoic Acid (docosahexoénsav)* GLA = Gamma Linolenic Acid (gamma linolénsav)* PCB = Polychlorinated Biphenyls (klórozott bifenilszármazékok)* ADD = Attention Deficit Disorder (figyelemhiány-szindróma)

Milyen Omega olajat érdemes fogyasztania?

Nagyon fontos a tisztaság, olyan olajkeveréket válasszon, amelyek az összes összetevő ellenőrzött biológiai termékből származzon (ÖKO).

Optimális arányban tartalmazza az Omega olajakat, azaz 2:1:1 (Omega 3-6-9) ez az arány a legmegfelelőbb egészsége szempontjából!

Csak hidegen préselt olajakból készüljön.

Címkék: omega, 3, 6, koleszterin, zsírsav, 3 6