Omega 3-6 fogyasztása a mindennapi étkezésben

Nem minden zsír káros, az esszenciális zsírsavak a hormon termelésünk alapját jelentik és számos létfontosságú biokémiai folyamathoz nélkülözhetetlenek.

Az omega 3 lipidek közül nagy jelentőségű a DHA és EPA, az omega 6 - nak az AA változata a legfontosabb, az agy szárazanyag tartalmának 60 %-a DHA és AA.

A szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz. Érdemes több omega 3 zsírsavat ennünk, mert segít csökkenteni a szervezeten belüli omega 6 túlsúlyt, enyhítve az emiatt kialakult betegségek tüneteit.

paleoilitetkezes.jpg

Bánjunk óvatosan a magvakkal, a szezámmag, napraforgómag, fenyőmag és a mogyoró gazdag omega 6 források, túlzott mennyiségben fogyasztva megnövelik az omega 3 szükségletet. Az omega 6 bevitel csökkentésével, csökken az omega 3 igény is, és javul a növényi forrásokból bevitt omega 3 zsírsavak hasznosulásának hatékonysága.

 

A mindennapos étkezésből származó zsírfogyasztást korlátozzuk, akkor az omega 3 és omega 6 zsírsavak hiánya miatt lényeges teljesítmény csökkenés lehet. Az omega 3-6 zsírsavak segítik az izomszövet növekedését, hozzájárulnak a magas energiaszint fenntartásához, zsírszövet csökkenéshez, antioxidáns tevékenységhez, immunrendszer működéséhez, a porcok és ízületi kapcsolódásokhoz és a test regenerációjának felgyorsításához.

Az esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítők pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítik az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését. A halolaj erre kiválóan alkalmas, fő előnye, hogy ALA-t és emellett nagy mennyiségű DHA-t tartalmaz.