Omega 3 és omega 6 zsírsavak arányának fontos szerepe van

Szervezetünk számára nélkülözhetetlenek a többszörösen telítetlen zsírsavak, az omega 3 és omega 6 zsírsavak fontos szerepet játszanak szívünk egészségének megőrzésében.

Az omega zsírsavak esszenciális zsírsavak, a szervezetünk nem képes előállítani, de a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek. Csak nagyon kevés természetes élelmiszerben fordulnak elő.

Már tudjuk, hogy mi mindenre jók ezek a sokat emlegetett omega zsírsavak, és az arányuk hogyan hat a szervezetre. Az omega 3 zsírsavak lefékezik az omega 6 zsírsavakból átalakuló, az erek károsodásáért felelős eicosanoidok túltermelődését.

omega_3_sziv.jpg

Az omega 3 zsírsavak aránya jelentősen lecsökkent a szervezetünkben, a két esszenciális zsírsav aránya felborult. Ez nagyon veszélyes lehet, az  omega 3 zsírsavak két fajtáját, az EPA-t és a DHA-t a szervezet nem tudja előállítani, ezért kénytelenek vagyunk pótolni.

 

Mindkét zsírsav családra szükségünk van, az egyensúly miatt, és éppen ez ami sok ember étrendjéből hiányzik. Az ideális omega 3 omega 6 egyensúly 1:1 arány.

Az omega 3 tartalmú növényi olajokban az omega 6 zsírsavak is megtalálhatóak, arányuk többszöröse az omega 3 zsírsavaknak, kivétel a lenmagolaj, míg a halolajokban nincs omega-6, a helyes omega-3 – omega-6 arány visszaállításához érdemesebb halolajat fogyasztani.