Omega 3-6 zsírsavak aránya

Táplálkozási szempontból nem csak az elfogyasztott telített és telítetlen zsírsavak aránya fontos, különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega 3-6 arányának. Mindkettő komoly szerepet játszik a sejtek működésében. Szervezetünk nem képes előállítani ezeket a létfontosságú zsírokat, a táplálékunkból kell felvennünk őket.

A hazai lakosság, az állati zsíradékok mellett elsősorban a nagy mennyiségű omega 6 zsírsavat tartalmazó napraforgó olajat fogyasztja, az omega 3 zsírsavakban gazdag olajféleségek, mint a halolaj, olajos magvak fogyasztása alacsony, ezért a lakosság omega 3 zsírsavellátottsága alacsony. Érdemes táplálék-kiegészítő termékeket fogyasztani.

halolaj_kapszula.jpg

Az omega 3 két nagyon fontos anyagot biztosít szervezetünk számára. A DHA, fontos szerepet játszik a gyermekek agyának fejlődésében, a szem a látás megfelelő működésében és az észlelő funkciók javításában. Az EPA, az agy egészséges működésének fenntartásában segít.

Az omega 3 zsírsavak szívbarát zsírsavak csakúgy, mint az omega 6 zsírsavak,mindegyike két formában fordulhat elő a természetben cisz formában és transz formában. Cisz formában védik a szervezetet, míg transz formában, fokozzák az érelmeszesedést, és rákkeltőek, kis mértékben a cisz és transz zsírsavak egymásba alakulhatnak különböző zsírsav izomeráz enzimek segítségével.

Az omega 3 és az omega 6 zsírsavak nemcsak önmagukban számítanak, hanem a kettő egyensúlya is lényeges, együttesen szabályozzák a prosztaglandinok szintjét,ezek létfontosságú hormonokhoz hasonló anyagok, melyek testünk fő szervrendszereinek megfelelő működésében vesznek részt. A fájdalomra adott reakciók és a gyulladásos folyamatok kimenetele is függ a prosztaglandinok egyensúlyától.

Az omega 3-6 zsírsavak kulcsfontosságúak a szív és az agy működése szempontjából, a fejlődés és növekedés során. Fontos feladatokat látnak el a szervezetben, az agyban található zsírsavak között 40 százalék a szem ideghártyájában 60 százalék a DHA aránya. Az omega 3 zsírsavak fontos alkotórészei a sejteket határoló sejtmembránnak is.

Az omega 3 zsírsavak a szervezetben történő hasznosulása az elfogyasztott omega 6 zsírsavak mennyiségétől függ, a két rokon vegyület bizonyos kémiai folyamatokban konkurenciát jelentenek egymásnak.