Omega 3-6 élettani hatásai

Az omega 3 zsírsavak előnyei közül az izomnövekedést elősegítő hatásától kezdve az izmok glikogéntárolásának elősegítését, az erőnövelő hatását ismerik, és azonnali változást képesek előidézni a zsírégetésben is. Hiánytünete a testzsír megnövekedése is lehet.

Az omega 6 esszenciális zsírsav linolsav, javítja az általános egészségi állapotot, elősegíti a hormontermelést, jó hatással van az ízületekre és a kötőszövetre, elősegíti a fehérjeszintézist, mely az izomnövekedés egyik alapfeltétele, erősíti az immunrendszert, és a központi idegrendszert.

omega_oil.jpg

Elsődleges forrásai a növényi olajok, a szója, a kukorica, a napraforgó. Az omega 6 zsírsav csökkenti az izmok lebomlását és a gyulladásokat is, elősegíti az izomtömeg növekedést, felgyorsítja a regenerálódást, szabályozza a hormonok kiválasztódását, és hozzájárul az ízületek és a kötőszövet egészségéhez.

Étrend-kiegészítők formájában is hozzá lehet jutni ezekhez az elsődleges fontosságú zsírsavakhoz.

Ha csökkentjük az omega-6 bevitelt, azzal csökken az omega-3 igény is, és javul a növényi forrásokból bevitt omega 3 zsírsavak hasznosulásának hatékonysága.

Óvatosan bánjunk a magvakkal, a szezámmag, a napraforgómag, a fenyőmag, és a mogyoró gazdag omega 6 források, túlzott mennyiségben fogyasztva megnövelik az omega 3 szükségletet.