Omega 3-6 a táplálkozásunkban
A zsírsavaknak óriási szerepe van a táplálkozásunkban, a telített és telítetlen zsírsavak aránya már régóta ismert problémákat okoz, azt csak néhány éve tudjuk bizonyosan, hogy különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega-3 és omega-6 aránynak.
Zöldtakarmánnyal etetett szarvasmarha omega 6 omega 3 aránya körülbelül 2:1, így alkalmasabb omega 3 forrás, mint a szemestakarmánnyal etetett szarvasmarha, amelynél ugyanez az arány jellemzően 4:1. Csirkehús omega-3 zsírsav tartalma növelhető omega 3-ban gazdag szemestakarmányok, len, és repce hozzáadásával.
A helyes arányhoz omega-3 zsírokban gazdag étrendet, len, dió, mogyoró, repce, tengeri halak fogyasztását javasolják a szakemberek, az összes elfogyasztott omega-3 zsírsav mennyisége napi 1-1,5 g körül lenne ideális.
Ezen zsírsavakat készítmény útján is elfogyaszthatják.
Meg kell említeni napjaink népszerű ételét, a chia magot, amely számos kedvező élettani hatása mellett, nagymértékben tartalmaz Omega 3 zsírsavat is.
A multi-vitamin.hu oldalon elérhetőek ezen termékek.