Omega 3-6 zsírsavak szerepe és forrásai

A zsírsavak az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok és olajok termékei. A telítetlen zsírsavakat, néhány kivételtől eltekintve a szervezet nem tudja előállítani, ezért a napi szükséglet biztosításához nélkülözhetetlen a táplálék formájában történő bevitelük.

Ezek a zsírsavak az emberiség táplálkozásában mindig is jelen voltak. Nagy mennyiségben a tengeri halakban fordulnak elő, az édesvízi halfajtákban nem találhatók meg.

lazacomega3.jpg

Az omega 3 zsírsavak a kismamákban segítik a magzat fejlődését, csökkentik a koraszülés előfordulását. A csecsemőkben a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakulásában van fontos szerepük.

Részt vesznek a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében,az idegrendszer és sejthártyák felépítésében és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk ismert.

A lenmag használata a modern táplálkozásban kiemelkedő, a legtisztább és legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazza, amire az emberi szervezetnek szüksége lehet.

A tejzsír, növényi olajok és zsírok, hús és hústermékek, kenyér, gabonafélék, burgonya, zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak esszenciális zsírsavakat.