Omega 3 - 6 szerepe a szervezetben

Két esszenciális zsírsavról beszélünk a leggyakrabban, szerkezetükben és a szervezetünkben betöltött szerepükben is különböznek egymástól, linolsav az omega 6 zsírsavak és alfa linolénsav omega 3 zsírsavak.

Fontos szerepet töltenek be a testet alkotó sejtek felépítésében és működésében. Az esszenciális zsírsavak egyik fő komponensei a sejtmembránnak. Az emberi szervezet nap mint nap megújítja sejtjeit, minden nap szükségünk van esszenciális zsírokra.

Elengedhetetlenek az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és különböző hormonális folyamatokhoz.

A két esszenciális zsírsav bioaktív származékaik különböző módon befolyásolják az erek tónusát, ellentétes a véralvadásra és a gyulladásos folyamatokra kifejtett hatásuk. Az egyensúlyt a szervezet megfelelő működéséhez a két esszenciális zsírsav bevitelének megfelelő mennyisége és aránya biztosítja.

Étrendünk esszenciális zsírsav tartalma akkor optimális, ha az omega 3 zsírsavak fedezik az energiaszükségletünk minimum 0,2 százalékát, az omega 6 zsírsavak pedig minimum az 1 százalékát.

Az omega 3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van, ami segít az egészségünk megőrzésében.

Szerepük van a zsírok szállításában, a gyulladásgátló prosztanlandinok képzésében és az immunrendszerre kifejtett jótékony hatásuk is ismert. Részt vesznek az idegrendszer és a sejthártyák felépítésében.

terhes_fogyas.jpg

Segíti a magzat fejlődését a kismamákban, csökkenti a koraszülés kockázatát. A csecsemőkben a megfelelő látásélesség és a szellemi fejlődés kialakításában van szerepe.

Pozitív táplálkozástani hatása van, az aktív életmódot folytatók gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket,hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítmény és egészségi állapot elérését.

Megőrzik az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkentik a gyulladásokat, és hidratáltan tartják a szöveteket. Az ingerületátvitel támogatásával segítik elő agyműködésünket. Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok. A koleszterin és trigliceridszint csökkentésével járulnak hozzá a szív- és érrendszer egészségéhez.