Omega 3-6 zsírsavak aránya

A zsírsejtek titkos ösztrogének, pár plusz kiló nagy pusztítást végezhet a hormonrendszerben, különböző betegségekhez és egészségügyi kockázatokhoz vezethet.

Nem minden zsír káros, az esszenciális zsírsavak a hormon termelésünk alapját jelentik, és számos létfontosságú biokémiai folyamathoz nélkülözhetetlenek. Az esszenciális zsírsavak közül az omega 3-6 telítetlen zsírsavak aránya nagy jelentőséggel bír.

omega_3-6_1.jpg

A omega 3 elnevezés a zsírsavak egy egész családjára utal. A növényekben található omega 3 zsírsav a leggyakrabban alfa linolénsavat tartalmaz, amely biológiailag kevésbé aktív, ahhoz, hogy előnyös hatást érjünk el vele, szervezetünknek át kell alakítania más omega 3 zsírsavakká, mint az EPA és a DHA, ez a folyamat nem hatékony, csupán csak kis részét képes átalakítani a szervezetünk.

Érdemes több omega 3 zsírsavat ennünk, akár természetes, akár kiegészítő termékek formájában, mert szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz.