Omega 3 és omega 6 fogyasztása a helyes arányban

A zsírok létfontosságú esszenciális zsírsavakat szállítanak, különböző anyagcsere folyamatokhoz, de A, D, E és K vitaminokat is szállítanak, melyet a szervezet zsír nélkül nem is tudna feldolgozni.

Különösen nagy gondot kell fordítani a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztására, mint az omega 3 és omega 6, melyre a megfelelő arányban nagy szüksége van a szervezetünknek. Az omega 6-ból sokat tartalmaz a kukoricaolaj és a napraforgó, a hidegen sajtolt repceolajban, mindkettő megtalálható, sok más hasznos összetevővel együtt.

omega-3-6.jpg

Omega 3 zsírsavakat a lenmag, dió és szójaolajok, de a lazac és hering különösen értékes hosszú láncú zsírsavakat tartalmaz. Az étkezéseink során, hogy mindkét fajta, telített és telítetlen zsírsavat vigyünk a szervezetbe, a húsételekhez készítsünk salátát és öntsük le például repceolajjal.

Az egyszerű telítetlen zsírsavakat is mértékkel kell fogyasztani, mint az olívaolaj, avokádó, repceolaj vagy dió, melyek pozitív hatással vannak a szervezetünkre, de a lényeg az egyensúlyon van. Az optimális táplálkozáshoz szükséges, hogy omega 3 és omega 6 esszenciális zsírsavakat fogyasszunk a helyes mennyiségben.

Kutatások egész sora bizonyítja, hogy az omega 3 és omega 6 zsírsavak segítenek csökkenteni a különféle rákbetegségeket, szívbetegséget, allergiát, ízületi gyulladásokat, ekcémát, depressziót, fáradtságot és a fertőzések kockázatát, mellőzésük a táplálkozásunkból nem ajánlott.