Omega 3-6 zsírsavak szabályozzák a prosztaglandinok szintjét

Az omega 3 tartalmú növényi olajokban az omega 6 zsírsavak is megtalálhatóak, arányuk többszöröse az omega 3 zsírsavaknak, kivétel a lenmagolaj, míg a halolajokban nincs omega-6, a helyes omega-3 – omega-6 arány visszaállításához érdemesebb halolajat fogyasztani.

A halolaj fő előnye, hogy ALA-t, és emellett nagy mennyiségű EPA-t és DHA-t tartalmaz.

Az omega-zsírsavak előnyei közül a gyulladások csökkentését emelik ki a legtöbbször. Csökkenthetik a triglicerid szintet, és jelentősen mérsékelhetik a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is. Az esszenciális zsírsavak csökkentik a vérnyomást, rugalmasabbá teszik az érfalakat és hígítják is a vért.

halolajomega36.jpg

Az omega 3 és az omega 6 zsírsavak nemcsak önmagukban számítanak, hanem a kettő egyensúlya is lényeges, együttesen szabályozzák a prosztaglandinok szintjét, ezek létfontosságú hormonokhoz hasonló anyagok, melyek testünk fő szervrendszereinek megfelelő működésében vesznek részt. A fájdalomra adott reakciók és a gyulladásos folyamatok kimenetele is függ a prosztaglandinok egyensúlyától.

Az omega 3-6 zsírsavak kulcsfontosságúak a szív és az agy működése szempontjából, a fejlődés és növekedés során. Fontos feladatokat látnak el a szervezetben, az agyban található zsírsavak között 40 százalék a szem ideghártyájában 60 százalék a DHA aránya.Az omega 3 zsírsavak fontos alkotórészei a sejteket határoló sejtmembránnak is.