Omega 3 - omega 6 zsírsavak aránya

Az esszenciális zsírsavak alkotják a sejtek falát, a sejtmembránokat, amelyek lehetővé teszik a tápanyagok és információt hordozó molekulák felvételét és leadását. Az omega 3 lipidek közül nagy jelentőségű a DHA és EPA, az omega 6-nak az AA változata a legfontosabb, az agy szárazanyag tartalmának 60%-a DHA és AA.

20140728ez-zsir-konnyu-etelek-a1.jpg

Érdemes több omega 3 zsírsavat fogyasztani, segít csökkenteni a szervezeten belüli omega 6 túlsúlyt, enyhítve az emiatt kialakult betegségek tüneteit. Szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz.

Óvatosan bánjunk a magvakkal, a szezámmag, a napraforgómag, a fenyőmag, és a mogyoró gazdag omega 6 források, túlzott mennyiségben fogyasztva megnövelik az omega 3 szükségletet. Ha csökkentjük az omega-6 bevitelt, azzal csökken az omega-3 igény is, és javul a növényi forrásokból bevitt omega 3 zsírsavak hasznosulásának hatékonysága.

A halolaj fő előnye, hogy ALA-t, és emellett nagy mennyiségű EPA-t és DHA-t tartalmaz.

Az omega-zsírsavak előnyei közül a gyulladások csökkentését emelik ki a legtöbbször. Csökkenthetik a trigliceridszintet, és jelentősen mérsékelhetik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is. Az esszenciális zsírsavak csökkentik a vérnyomást, rugalmasabbá teszik az érfalakat és hígítják is a vért.

A linol- és az alfa-linolénsav nevét adó lenolaj az egyetlen olyan növényi olaj, amely többet tartalmaz az omega-3 zsírsavakból, mint az omega-6 változatból. Az olajok összetétele komoly különbségeket mutat.