Omega 3-6 aránya

A telítetlen zsírsavak szénatomjai kettős kötésűek ilyen az EPA és a DHA. Legfontosabb telítetlen zsírsavak az omega 3 és az omega 6 zsírsavak, melyek az emberi sejtek részét képezi. Az agysejteknél és a szinapszisoknál nagyobb mennyiségben vannak jelen, ahol az ingerületátvitel zajlik.

Az omega 3 zsírsavak csökkentik a koleszterin lerakódást az erekben, a vérrög kialakulását és segítik a telített zsírok eloszlását. Az omega 3 és omega 6 zsírsavak arányában az omega 3 zsírsavat kell előnyben részesíteni, nagyobb arányban fogyasztani.

dietahoz_orvosi_segitseg.jpg

A túl sok omega 6 zsírsav gyulladásokra és szívproblémákra hajlamosíthat.

A DHA többszörösen telítetlen zsírsav, a magzati agyfejlődéshez és normális kognitív funkciók fenntartásához szükséges, az EPA-hoz hasonlóan a DHA is rendelkezik rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal. Testünk akkor működik a legjobban, ha mindkét létfontosságú zsírból elegendő található a szervezetben.

Fogyókúra esetén különösen ajánlott a fogyasztásuk, mert stimulálják, gyorsítják az anyagcsere folyamatokat, csökkentik a magas vérnyomást és a koleszterinszintet.

Stressz és szorongás kezelésében mint hangulatjavító szert alkalmazzák,növelik a szerotonin és a dopamin szintet, ami a jó érzést stimuláló inger átvivők átvitelét segíti a sejtek között.

A gyermekek motorikus képességeit, a kéz és szem koordinációt szabályozzák. Javítják a haj, köröm, bőr állapotát, ízületi gyulladásokat csökkentenek, vagy megelőzik azokat.

www.multi-vitamin.hu