Omega 3-6 zsírsavak arányának jelentősége

Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak nemcsak önmagukban számítanak, hanem a kettő egyensúlya is lényeges, együttesen szabályozzák a prosztaglandinok szintjét, ezek létfontosságú, hormonokhoz hasonló anyagok,melyek testünk fő szervrendszereinek megfelelő működésében vesznek részt.Különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega 3 és omega 6 aránynak. A szintézishez az omega 3-6 arányának a fogyasztáskor kell a megfelelő arányban a szervezetbe kerülni.

Az omega 3 zsírsavaknak a szervezetben történő hasznosulása az elfogyasztott omega 6 zsírsavak mennyiségétől függ, a két rokon vegyület bizonyos kémiai folyamatokban konkurenciát jelentenek egymásnak. Pozitív táplálkozástani hatásuk miatt,az aktív életmódot folytatók gyakran szednek esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítőket, hogy pótolják a táplálkozási hiányosságokat és elősegítsék az optimális teljesítményt és egészségi állapot elérését.

izulet.jpg

Megőrzi az ízületek és kötőszövetek egészségét azzal, hogy csökkenti a gyulladásokat, és hidratáltan tartja a szöveteket.Az ingerületátvitel támogatásával segíti elő agyműködésünket.Az omega-3 az idegsejtek membránjainak legfontosabb építőeleme. Ettől folyékonyak, rugalmasak, hajlékonyak és átjárhatóak az idegsejt membránok.

A koleszterin és trigliceridszint csökkentésével járulnak hozzá a szív- és érrendszer egészségéhez.