Omega 3-6 zsírsavak aránya

Az omega 3 zsírsavak szívbarát zsírsavak csakúgy, mint az omega 6 zsírsavak,mindegyike két formában fordulhat elő a természetben cisz formában és transz formában. Cisz formában védik a szervezetet, míg transz formában, fokozzák az érelmeszesedést, és rákkeltőek, kis mértékben a cisz és transz zsírsavak egymásba alakulhatnak különböző zsírsav izomeráz enzimek segítségével.

Az omega 3 és az omega 6 zsírsavak nemcsak önmagukban számítanak, hanem a kettő egyensúlya is lényeges, együttesen szabályozzák a prosztaglandinok szintjét, ezek létfontosságú hormonokhoz hasonló anyagok, melyek testünk fő szervrendszerinek megfelelő működésében vesznek részt.

fulfajas.jpg

A fájdalomra adott reakciók és a gyulladásos folyamatok kimenetele is függ a prosztaglandinok egyensúlyától.

Az omega 3-6 zsírsavak kulcsfontosságúak a szív és az agy működése szempontjából, a fejlődés és növekedés során. 

Fontos feladatokat látnak el a szervezetben, az agyban található zsírsavak között 40 százalék a szem ideghártyájában 60 százalék a DHA aránya. Az omega 3 zsírsavak fontos alkotórészei a sejteket határoló sejtmembránnak is.

Az omega 3 zsírsavak a szervezetben történő hasznosulása az elfogyasztott omega 6 zsírsavak mennyiségétől függ, a két rokon vegyület bizonyos kémiai folyamatokban konkurenciát jelentenek egymásnak, az egészséges arányuk 1:1-től az 1:4-ig terjed. Bővebben ezen a weboldalon olvashat erről a témáról. 

Chia mag