Omega 3-6 zsírsavak aránya

Az ember a zsírsavakat különböző növényi és állati zsiradék formájában veszi magához. Az energiaszükségletünk 25%-t fedezték a zsírok, ez az arány ma már 40-50%-a nőtt. A telített és telítetlen zsírsavak aránya már régóta ismert problémákat okoz, különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega 3 és omega 6 aránynak.

Az egyensúlyt, a szervezet megfelelő működését a két esszenciális zsírsav bevitelének megfelelő mennyisége és aránya biztosítja.

Az omega 3-6 zsírsavak táplálkozásbiológiai hatása a szervezetben jórészt ellentétes, bioaktív származékaik különböző módon befolyásolják az erek tónusát, ellentétes a véralvadásra vagy a gyulladásos folyamatokra kifejtett hatásuk.

Természetes formában változatos étkezéssel és megfelelő étrend-kiegészítők alkalmazásával biztosíthatjuk, az omega zsírsavakat.

olive-oil_antioxidans.jpg

Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz, linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat.

Nagy mennyiségű klinikai adat támasztja alá, hogy az olívaolaj fogyasztása védi az érrendszert a meszesedéstől. Csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a koleszterin lerakódását az erek falán. Emellett gyulladáscsökkentő, antitrombotikus, vérnyomáscsökkentő és értágító hatással rendelkezik emberekben, és állatokban is.