Az omega-3 és omega-6 zsírsavak jótékony hatása

Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak nemcsak önmagukban számítanak, hanem a kettő egyensúlya is lényeges, együttesen szabályozzák a prosztaglandinok szintjét, ezek létfontosságú, hormonokhoz hasonló anyagok, melyek testünk fő szervrendszereinek megfelelő működésében vesznek részt.

A fájdalomra adott reakciók és a gyulladásos folyamatok kimenetele is függ a prosztaglandinok egyensúlyától.

Az omega-6, és az omega-3 zsírsavak kulcsfontosságúak a szív és az agy működése szempontjából, a fejlődés és a növekedés során. Fontos feladatokat látnak el a szervezetben, az agyban található zsírsavak között 40 százalék, a szem ideghártyájában pedig 60 százalék a DHA aránya.

elegedetteletomega3.jpg

Az omega-3-zsírsavak ezenkívül fontos alkotórészei a sejteket határoló sejtmembránnak is.

A DHA és az EPA még a véredények tágításával is csökkenti a vérnyomást és javítja a vér áramlási feltételeit,mérsékli a szívfrekvenciát, ezek a hatások a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez vezetnek.

Az omega-3 zsírsavak szervezetben történő hasznosulása az elfogyasztott omega-6 zsírsavak mennyiségétől függ, mivel a két rokon vegyület bizonyos biokémiai folyamatokban konkurenciát jelent egymásnak.

Kutatási eredmények szerint az ALA EPA-vá, majd tovább DHA-vá való átalakulása az emberi szervezetben korlátozott, de egyénenként változó mértékben megy végbe.

Ahhoz, hogy a létfontosságú omega-3 zsírsavakhoz továbbra is megfelelő mennyiségben jussunk hozzá, tudatosan kell figyelnünk arra, hogy elegendő mennyiségben fogyasszunk olyan táplálékot, amely tartalmazza a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen, tápanyagokat.