Omega-3 és omega-6 zsírsavak

Az esszenciális zsírsavak közé tartoznak az omega-3 és omega-6 zsírsavak. Minden fotoszintetizáló növényi rész tartalmaz alfa-linolénsavat, bizonyos növényi olajok pedig kifejezetten nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vegyületet, amely az emberi szervezetben a DHA és az EPA előanyaga. A repce, len, dió, mogyoró, és szója olajok gazdag forrásai.

Az alfa-linolénsav DHA-vá és EPA-vá történő átalakulása azonban csak korlátozott mennyiségben képes fedezni az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyiségét.

tonhalomega3.jpg

Fogyasszunk tengeri halat, lazacot, szardellát, szardiniát, heringet, makrélát és a fehér tonhalat vagy busát, ezt javasolják a szakemberek. Legalább heti két alkalommal, történő halfogyasztás biztosítja a megfelelő omega-3 mennyiségét a szervezetben.

Az ezekből a halakból származó olaj körülbelül kétszer annyi omega-3, mint omega-6 zsírsavat tartalmaz. Más halak, például a tonhal szintén tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, de kisebb arányban.

Az omega-6 zsírsav pótlásához, szójaolajat, kukoricacsíra olajat, olívaolajat, bogáncsolajat, repceolajat, az olajos magvak nagy részét pl. napraforgó, mogyoró, mák és az ezekből készült olajokat javasolják.

Ajánlatos koncentrált étrend kiegészítőket fogyasztania szabályozott omega zsírsavak beviteléhez.

A linolsav fontos alkotórésze az emberi bőrnek, kozmetikumokban is felhasználják, mert külsőleg alkalmazva képes az öregségi foltok halványítására, a mitesszerek méretének csökkentésére, a fény okozta bőrkárosodások megelőzésére is.