Omega 3 és omega 6 arány a csontok újratermelődésében

Az omega 3 zsírsavak a csontritkuláson is segíthetnek. A legújabb kutatások szerint a zsírsavak kulcsfontosságú szerepet játszanak a csontok újratermelődésében.

Egyes omega 6 eicosanoidok épp ellenkezőleg hatnak a csontokra. Alacsony vagy normális mennyiségben elősegítik az új csont kialakulását, de ha túl sok az eicosanoid a vérben, a csont újratermelődése lelassul, ilyenkor az omega 3 zsírsavak jótékony hatást fejthetnek ki, azáltal, hogy az omega 6 termelődését normális, ártalmatlan szinten tartják.

csontokkalcium.jpg

A kutatók szerint az omega 3 zsírsavak az által is megakadályozzák a csontritkulást, hogy elősegítik egy inzulinszerű növekedési hormon kiválasztódását. Ez a hormon segíti a csontok növekedését és újratermelődését, idős korban azonban lecsökken a működése. Amikor a csontokat lebontó folyamat meghaladja a csontok felépítését, akkor csontritkulás alakulhat ki.

Dr. Watkins szerint az antioxidáns tápanyagok, különösen az E vitamin szükségesek ahhoz, hogy megvédjék a csontokat és a porc szöveteket a túl sok omega 6 eicosanoid okozta gyulladásoktól.

A csontok sűrűségének csökkenése, a törékenyebb csontok kialakulása sok menopausán átesett nő, és idősebb férfi életminőségét rontja.

Bővebben